Gradinita cu o groapa pe post de latrina

O gradinita din judetul Cluj isi deschide portile avand o groapa pe post de latrina, in curte sunt animale, iar sobele sunt metalice. Intr-un alt sat, scoala primara si gradinita functioneaza intr-o casa particulara fara apa potabila, pentru care Primarie plateste 260 de lei lunar. Scoala primara si gradinita din satul Huta, judetul Cluj, nu au primit autorizatie sanitara de functionare din partea DSP pe motiv ca functioneaza intr-o casa particulara, fara apa potabila, cu grup sanitar tip latrina si fantana cu hidrofor.

Citeste si Scoli cu computere si imprimante, incalzite cu lemne si cu…

Potrivit unei informari a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, scoala cu clasele I-IV si gradinita din satul Huta, comuna Chiuiesti, nu a primit autorizatie sanitara de functionare deoarece are grup sanitar exterior tip latrina, apa nepotabila, fantana cu hidrofor, cele doua unitati functionand intr-o casa particulara. Primarul comunei Chiuiesti, Gavril Mihut, de care apartine satul Huta, a declarat ca Primaria achita lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru ca a pus la dispozitie doua camere ale casei pentru scoala si gradinita.

„In casa particulara, in doua camere, invata 14 copii la scoala si 16 sunt inscrisi la gradinita. Nu e adevarat ce a zis DSP, este apa potabila in casa respectiva si toaleta, sunt banci, conditii bune de invatat”, a spus Mihut.

Acesta a subliniat ca Primaria Chiuiesti a inceput constructia unei cladiri care va avea doua sali cu destinatia scoala si gradinita si care ar putea fi data in folosinta in anul scolar viitor, in functie de cati bani se vor mai primi.

O alta gradinita din satul Somesu-Rece Uzina este neautorizata deoarece nu dispune de apa curenta, latrina fiind cu groapa simpla, curtea este neamenajata, cu animale, comuna cu o locuinta, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar cladirea este insalubra, avand pereti si tamplarie degradate.

Citeste si Toaleta din lemn in curtea scolii

De asemenea, scoala primara si gradinita din satul Rogojel, comuna Sacuieu, functioneaza intr-un corp de cladire lipit de Caminul Cultural si nu au fost autorizate sanitar de catre DSP Cluj deoarece nu au apa potabila, au grup sanitar exterior tip latrina, care este degradat, iar curtea cu Caminul Cultural nu este imprejmuita.

DSP Cluj a informat ca in judetul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentand unitati scolare sau structuri ale acestora, din care 7 obiective in mediul urban si 69 obiective in mediul rural, dintr-un total de 630 existente la nivel judetean.

In mediul rural, principala cauza pentru lipsa autorizatiei sanitare de functionare o constituie lipsa apei potabile si a apei curente, iar 20 unitati au grupuri sanitare de tip latrina. Totodata, sunt si unitati de invatamant care folosesc sobe metalice pentru incalzire.

Citeste si Coalitia pentru Educatie cere scoli si gradinite fara wc-uri in curte

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here