Gabriela Firea: Ca senator de Bucuresti voi continua sa sustin, cu tot ce-mi va sta in puteri, viata culturala a comunitatii

Ca Primar General ati propus nenumarate programe de incurajare a mediului cultural. De ce ati considerat o prioritate sustinerea constanta a artistilor?

Prin cultura ne inaltam spiritul si ne largim orizontul, cucerim luni si capatam superputerea de a trai mai multe vieti intr-una singura. Iar in vremuri tulburi, precum cele pe  care le traversam acum, cultura si arta, in general, ne ofera sansa de a simti bucurii nemasurate, ne definesc, ne unesc si ne dau valoare.

Oamenii de cultura au gasit intotdeanua in mine un partener”

In cei patru ani de mandat ca Primar General, oamenii de cultura au gasit intotdeanua in mine un partener, pentru ca au avut mereu un loc special in inima mea. Ca senator de Bucuresti voi continua sa sustin, cu tot ce-mi va sta in puteri, viata culturala a comunitatii.

Care au fost proiectele culturale de suflet pe care le-ati dus la bun sfarsit ca Primar General?

Teatrele si institutiile de cultura din Bucuresti au avut, in mandatul meu de Primar General, cel mai mare buget pentru investitii si pentru derularea unor proiecte culturale si de management cultural. M-am luptat – si voi continua sa o fac, din Parlamentul Romaniei – pentru cauza actorilor tineri, Am deblocat posturile vacante din teatrele bucurestene, asa incat sute de tineri actori, regizori, scenografi au reusit sa-si gaseasca locul pe scena. Dupa foarte mult timp au fost reluate si concursurile pentru ocuparea unor posturi dedicate personalului tehnic din teatre. Ani de zile organigramele fusesera subdimensionate, ceea ce facea imposibila derularea programelor cultural-artistice.

“Cred in forta pe care cultura o are in dezvoltarea unei comunitati”

Teatrul Evreiesc de Stat, monument istoric, a fost redat publicului, dupa ample lucrari de consolidare, reabilitare si modernizare. De asemenena, s-au finalizat lucrarile de consolidare la Teatrul Ion Creanga.

Cred in forta pe care cultura o are in dezvoltarea unei comunitati si de aceea m-am implicat personal in infiintarea unor institutii precum Teatrul Dramaturgilor Romani, Centrul Cultural – Lumina, Centrul Cultural – Dinu Lipatti.

De asemenea, in 2017, dupa ani de nepasare, Muzeul National al Literaturii Romane a revenit la viata, intr-o casa noua – un alt sediu, renovat complet, care sa poata adaposti un veritabil tezaur literar: peste 300.000 de manuscrise, carti vechi, documente, obiecte personale si de arta, precum si piese de mobilier care au apartinut unor scriitori romani.

Proiectele urbane au fost, de asemenea, prioritari in cei patru ani de mandat la Primaria Capitalei…

Este adevarat! Un alt obiectiv cultural important redat orasului in mandatul meu a fost Arcul de Triumf – un proiect de consolidare blocat ani de zile. S-au recuperat intarzierile, s-au facut platile necesare, iar monumental a reintrat in circuitul turistic al Capitalei.

Tot intre atractiile urbane de top au ajuns, in 2018, si fantanile de la Piata Unirii, pe care le-am gasit abandonate, intr-o stare deplorabila. Ele au fost modernizate complet in mandatul meu si au devenit piesa de rezistenta a unui show unic. “Simfonia apei”, spectacolul de lumini, muzica si culoare a intrat in cartea recordurilor, fiind declarat de World Record Academy drept „Cel mai lung sir de fantani coregrafice sincronizate din lume”. Sute de mii de bucuresteni si turisti, veniti special in Capitala in ultimele trei veri, s-au bucurat in fiecare weekend de proiectiile multimedia, muzica si jocurile de culoare si lumini.

In ultimii ani, in fiecare iarna centrul Bucurestiului era feeric, datorita luminitelor de pe bulevarde si Targului de Craciun. Ce le spuneti adversarilor dvs. politici, care consider asta o risipa?

Ca primar general am tinut ca, in fiecare iarna, orasul sa transmita magia sarbatorilor. Anul trecut, Targul de Craciun de la Bucuresti a fost cel mai mare din tara si a adus in Capitala zeci de mii de turisti. Bucurestiul a intrat, astfel, pe harta exclusivista a pietelor de Craciun cu traditie din Europa. Iar in ultima zi din an, petrecerea de Revelion, din Piata Constitutiei, oferita de Municipalitate a fost memorabila – cea mai mare scena disco in aer liber din tara, cu peste 90.000 de spectatori, care au aplaudat artisti de top romani si internationali.

Imi doresc sa avem parte impreuna, cat de curand, de clipe la fel de senine, de momente in care putem sa ne bucuram impreuna, sa dam viata orasului, sa-i simtim energia si sa ne incarcam cu ea, pentru a putea merge mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here