Gabriela Firea, Primar General al Capitalei 2016 – 2020, prim vicepresedinte al PSD, candidat pe listele PSD la Senat pentru Bucuresti

Anul 2020 a venit cu o problema neasteptata, ne-a schimbat rutina de zi cu zi, ne-a pus la incercare capacitatea de a ne adapta si de a gasi in cele mai multe cazuri raspunsuri potrivite, ne-a aratat vulnerabilitatile si cat de mult depindem unii de ceilalti. Sanatatea, educatia si economia raman si dupa un an de zile cele mai sensibile domenii.

Gabriela Firea: In Senat, voi fi vocea oamenilor! Asa cum in primarie, am fost sprijinul oamenilor! Cu sustinerea bucurestenilor, voi continua in Parlament toate proiectele benefice pentru cetateni in cele mai importante domeniile, cum ar fi: sanatate, educatie, mediu, transport, infrastructura.

Ma voi bate in continuare pentru ca Bucurestiul sa aiba un buget adecvat nevoilor, o centura rutiera ocolitoare care sa rezolve problema traficului si a poluarii, retea de termoficare modernizata, scoli si spitale la nivel european. Pentru mine, oamenii au fost si raman pe primul loc!

Ati ales sa fiti alaturi de oameni si de problemele lor reale. Ati propus si implementat proiecte. Vorbim acum despre educatie.

Gabriela Firea: In programul PSD pentru alegerile parlamentare am introdus Programul National ”Scoala cu program prelungit”. Infiintarea scolilor cu program prelungit, pana la ora 16.00 va oferi astfel elevilor pe langa programul scolar si posibilitatea de a primi o masa calda si de a participa la activitati de aprofundare, remediale si extracurriculare la decizia scolii, in functie de specificul comunitatii. Prin acest program, toti elevii, chiar si cei care provin din familii fara venituri substantiale, vor beneficia de cursuri de instruire dupa terminarea orelor de curs, cat timp parintii sunt inca la locul de munca.

Bursa de asistenta sociala de 1.000 lei. O gura de aer pentru elevii in nevoie

Gabriela Firea: Am introdus in programul PSD pentru alegerile parlamentare relaxarea conditiilor de acordare a burselor sociale la nivel national, care sa duca la dublarea numarului de beneficiari ai bursei sociale, care ar trebui sa fie asigurata lunar la 40% din salariul minim net pe economie. Ne propunem ca bursa de studiu sa ajunga la 32% din salariul minim pe economie, bursa de merit la 35%, iar cea de performanta la 37,5%.

Infiintarea unei burse de asistenta sociala de 1.000 de lei pentru copiii care provin din sistemul de protectie institutionalizat, cu conditia ca acestia sa fie inscrisi intr-o unitate de invatamant preuniversitar si garantarea transportului gratuit pentru elevi pentru toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic reprezinta o prioritate a mea, dar si a colegilor mei in momentul in care vom ajunge in Parlamentul Romaniei. De asemenea, sustinem in continuare alocarea a  6 procente din PIB pentru educatie.

In aceste momente, situatia invatamantului este una destul de complicata. Chiar daca vorbim de Bucuresti am putut vedea ca invatamantul online are destule hibe. Invatamantul online ne-a demonstrat de la inceputul anului si pana in prezent ca existe probleme legate de predare.  

Gabriela Firea:  Sistemul de educatie are nevoie in continuare de investitii, pregatire si adaptare la noile cerinte pentru desfasurarea anului scolar in conditiile actuale. Programul PSD pentru guvernarea 2020 – 2024 prevede demarare unui proiect ”Scoli inteligente pentru copii inteligenti”. Prin acest proiect ne-am propus sa asiguram resurse materiale digitale – laptopuri sau tablete si conectare la internet, realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platforma cu facilitati de videoconferinta, dar si infiintarea ”Platformei nationala digitala a educatiei”, unde sa fie gasite manuale in format digital, catalogul virtual, dar si alte resurse de invatare si evaluare. La toate acestea vrem sa adaugam realizarea unei Platforme educationale digitale multimedia si a unei Biblioteci virtuale multimedia in colaborare cu Televiziunea Romana.

Toate aceste lucruri se pot rezolva. Spun acest lucru cu convingere, intrucat la nivel de Capitala am reusit implementarea unor astfel de proiecte, evident la o scara mai mica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here