Focar de hepatita A, cu zece cazuri, majoritatea copii, intr-o comunitate din Alba

Epidemiologii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Alba au demarat o ancheta epidemiologica dupa aparitia unui focar de hepatita acuta virala de tip A, cu zece cazuri, intr-o comunitate vulnerabila din comuna Unirea, judetul Alba. Majoritatea pacientilor sunt copii si au fost internati in spital.

Vezi si Boala mainilor murdare

Potrivit unui comunicat de presa trimis, miercuri, de DSP Alba, sapte dintre cazuri au fost confirmate serologic, iar in cazul celorlalte trei, analizele sunt in lucru.

”Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba a intervenit, la sfarsitul lunii iulie, odata cu aparitia primelor doua cazuri de hepatita, iar personalul de specialitate (medic epidemiolog, asistenti igiena si asistenti comunitari) din cadrul institutiei s-a deplasat in comunitate pentru a lua toate masurile care se impun, cu scopul de a limita cat mai mult extinderea focarului”, potrivit DSP Alba.

Sase dintre pacienti au varste cuprinse intre 5 si 9 ani, trei cazuri sunt incadrate la grupa de varsta 10-14 ani, iar un pacient este adult.

”Medicul de familie din comunitate a stabilit contactii, adica persoanele care au avut legaturi directe cu bolnavii, pe care ii supravegheaza clinic si prin examen de urina, pe perioada maxima de incubatie a bolii”, potrivit DSP alba.

De asemenea, au fost verificate toate sursele de apa din localitate si, in urma analizelor de laborator, s-a stabilit ca apa care curge de la doua cismele, situate pe strada unde au aparut aceste cazuri, nu indeplineste parametrii microbiologici.

”S-a interzis consumul acesteia si s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul regional, care intruneste parametrii de potabilitate. DSP Alba, in colaborare cu reprezentantii primariei Unirea, efectueaza actiuni de dezinfectie si igienizare in cartierul in care au aparut aceste cazuri. De asemenea, se asigura o sursa potabila de apa, iar bazinul de apa al celor doua cismele va fi dezinfectat”, potrivit sursei citate.

Totodata, DSP Alba a dispus dezinfectarea latrinelor, iar personalul de specialitate a informat comunitatea cum poate preveni aparitia si raspandirea hepatitei virale acute de tip A. Toate cazurile au fost internate in spitale, majoritatea la Aiud. O parte dintre pacienti s-au vindecat si au fost externati.

”Evolutia cazurilor este, in continuare, atent monitorizata, prin personalul DSP, asistenta medicala comunitara si medicul de familie”, potrivit DSP Alba.

Sursa: Mediafax

Vezi si Un caz de West Nile, confirmat la un copil de 11 ani din Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here