Fara telefon, tableta, laptop pana la 3 ani. IT-istii avertizeaza asupra „grooming”-ului

tableta

Copiii care descopera singuri internetul au fost mai des victime ale agresiunii in mediul online, potrivit unui studiu al Politiei Romane. Pana la varsta de 3 ani, ei nu ar trebui sa aiba acces la laptop, telefon, tableta, considera psihologii. Grooming-ul este cel mai mare pericol, sustin IT-istii. Studiul Politiei Romane indica faptul ca peste 18% dintre elevi sustin ca parintii lor doar cred ca stiu cu ce se ocupa ei pe internet, insa in realitate nu stiu chiar tot, in timp ce alti peste 13% spun ca parintii nu stiu mai nimic din ce fac copiii cand sunt online.

Grooming-ul, un pericol major pentru copii

Un semnal de alarma este tras de catre Laurentiu Dudau, software developer al Navitron, un filtru de protectie care, prin filtrare semantica, sterge continutul periculos de pe paginile de web accesate de catre copii.

„De departe, cel mai mare pericol pentru copii este grooming-ul. Acesta se refera la actiunile intreprinse in mod deliberat pentru ademenirea sau manipularea unui minor pentru a stabili o legatura emotionala cu acesta, pentru a-i reduce inhibitiile si a-l face sa se apropie de hartuitor. Scopul este atragerea copilului in activitati de exploatare sexuala, cum ar fi prostitutia infantila sau producerea de pornografie infantila sau de racolare in vederea traficului de copii. Mijloacele on-line cele mai folosite de catre agresori sunt retelele de socializare, chat-urile, video chat-urile si webmail-ul”, a explicat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, Laurentiu Dudau.

Sistemul de protectie multilingv, dezvoltat de specialist scaneaza si filtreaza individual fiecare pagina de internet in parte in functie de limba in care a fost scrisa, inainte ca pagina sa ajunga pe monitorul copilului. Filtrul limiteaza accesul la retelele de socializare, la chat-urile online, la webmail si nu permite descarcarea materialelor cu potential periculos. Filtrul multilingv are motor de analiza pentru sapte limbi: romana, maghiara, engleza, franceza, spaniola, portugheza si germana si poate fi folosit si in unitatile de invatamant.

Citeste si Copiii care descopera singuri internetul sunt mai des victimele agresiunilor din online

Sfatul psihologilor: Copiii trebuie sa foloseasca Facebook de la 13 ani incolo

Medicul specialist psihiatru pentru copii si adolescenti, Alexandra Buica, a declarat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca pana la varsta de 3 ani, copiii nu ar trebui sa aiba acces la laptop, tableta sau telefon, iar reteaua de socializare Facebook e indicat sa fie folosita incepand cu varsta de 13 ani.

„Timpul petrecut online trebuie sa creasca progresiv, odata cu inaintarea in varsta. La varsta de 11 ani, activitatile online nu ar trebui sa depaseasca 2 ore pe zi. Specialistii recomanda ca varsta la care copiii sa inceapa sa foloseasca Facebook sa fie de 13 ani. In cazul in care copiii folosesc excesiv ecranul, pot ajunge sa piarda conexiunile cerebrale care sunt obtinute prin alte activitati sociale, educative sau relaxante. Adolescentii pot ajunge sa piarda abilitatea de a forma legaturi sociale, de a gestiona diverse contexte sociale sau de a se bucura de timpul petrecut cu familia” a explicat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, psihiatrul.

Pentru a evita potentialele pericole, parintii trebuie sa fie interesati de activitatea online a acestora.

„La inceput, parintele ar trebui sa caute impreuna cu copiii informatii despre retelele de socializare, sa le explice care sunt datele personale pe care nu au voie sa faca publice, ce inseamna confidentialitatea si sa agreeze sa aiba acces la parole. Parintii ar trebui sa foloseasca internetul impreuna cu copiii si sa isi manifeste interesul pentru activitatea online a acestora”, a completat Alexandra Buica.

Stabilirea de catre parinti a unor reguli clare pentru copiii lor in utilizarea Internetului este esentiala, conform medicului specialist.

„La fel de importanta este stabilirea unor reguli de utilizare a Internetului, impreuna cu copilul. Intre acestea ar trebui sa se numere: cat timp pe zi/saptamana ii este permis sa foloseasca device-urile si Internetul; ce ar trebui sa faca atunci cand persoane necunoscute il abordeaza pe Internet; ce ar trebui sa faca atunci cand este hartuit de cunoscuti sau de alti utilizatori; care sunt site-urile interzise. Daca parintele are suspiciuni privind activitatea virtuala a copilului, poate recurge la instalarea unor aplicatii speciale, care monitorizeaza activitatea si filtreaza anumite tipuri de continut”, recomanda doctorul psihiatru.

Din studiul realizat de Politia Romana reiese ca multi dintre copii au spus ca nu stiu cum sa procedeze in fata unei potentiale agresiuni.

„Daca ar fi amenintati pe internet, 5,9% dintre respondenti nu ar spune nimanui, iar 10,5% ar raspunde cu aceeasi moneda, raspunzand amenintarilor tot cu amenintari. In schimb, 49,4% ar cere ajutorul unui parinte si 57% ar salva mesajele pentru a avea dovezi in cazul in care ar fi nevoie sa depuna plangere penala”, potrivit cercetarii efectuate de Politia Romana.

Conform sursei citate, desi peste 85% dintre elevi sustin ca sunt constienti de pericolul dezvaluirii informatiilor personale necunoscutilor, un procent de aproape 42% considera ca nu este nicio problema daca spui parolele de la conturile de pe internet celor mai buni prieteni.

„40% dintre participantii la studiu au invatat sa foloseasca internetul cu sprijinul parintilor, in timp ce 60% declara ca au descoperit singuri cum se utilizeaza internetul. Minorii care au fost lasati sa descopere singuri cum se utilizeaza internetul au fost mai des victimele agresiunilor din mediul online decat cei ai caror parinti au fost alaturi de copii cand acestia au inceput sa foloseasca aceasta retea”, arata datele Politiei Romane.

De asemenea, peste 78% dintre cei chestionati au afirmat ca au un cont pe cel putin o retea de socializare si peste 50% dintre acestia au spus ca au acceptat sa se imprieteneasca online cu persoane pe care nu le cunosteau in realitate. Astfel, 38% dintre elevii chestionati declara ca jumatate dintre prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuti, conform studiului.

Vezi si In Romania, 69% dintre copii au fost martori ai hartuirii in mediul online in 2016

Regulament UE: Adolescentii sub 16 ani, interzis la retelele de socializare fara acordul parintilor

Un regulament al Uniunii Europene, formulat in 2016, pe care Romania este obligata sa-l preia in legislatia nationala, vizeaza protectia generala a datelor cu caracter personal si prevede interdictia pentru tinerii sub varsta de 16 ani sa acceseze, fara consimtamantul sau tutorilor, retelele de socializare, cum ar fi Facebook.

„In ceea ce priveste oferirea de servicii ale societatii informationale in mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui copil este legala daca copilul are cel putin varsta de 16 ani. Daca copilul are sub varsta de 16 ani, respectiva prelucrare este legala numai daca si in masura in care consimtamantul respectiv este acordat sau autorizat de titularul raspunderii parintesti asupra copilului. Statele membre pot prevedea prin lege o varsta inferioara in aceste scopuri, cu conditia ca acea varsta inferioara sa nu fie mai mica de 13 ani”, prevede articolul 8, alineatul 1 al Regulamentului UE.

Cu toate acestea, surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procedura de modificare legislativa pentru corelarea legislatiei nationale cu reglementarile UE se va face de abia din a doua jumatate a anului 2019, in conditiile in care „sunt alte directive mai presante”.

Citeste si Cyberbullying. Patru adolescenti din cinci, hartuiti pe internet

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here