Eroare la simularea de la Evaluarea Nationala. Un profesor de romana cere demisia ministrului Educatiei

O eroare s-a produs la simularea de la Evaluarea Nationala, poezia lui Heinrich Heine fiind atribuita lui St. O. Iosif. Un profesor de romana cere demisia ministrului Educatiei.

Citeste si Ministerul Educatiei a publicat baremele de corectare pentru simularea la Evaluarea Nationala

Poezia poetului german Heinrich Heine, „Stai si-asculti sub ramuri…”, a fost atribuita, la simularea de la Limba Romana la clasa a VIII-a, poetului Stefan Octavian Iosif, el fiind cel care a tradus-o. Proba a fost sustinuta de elevi luni, 11 martie 2019.

Elevii clasei a VIII-a, care au sustinut simularea la Limba si Literatura Romana la Evaluarea Nationala, au avut de rezolvat la subiectul I mai multe cerinte pe baza  acestei poezii.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ar trebui sa iși dea demisia dupa greșeala de la simularea Evaluarii Nationale, sustine profesorul de limba romana Ofelia Burtea, de la Colegiul National „Carol I” din Craiova.

„Este o greaseala impardonabila, degradanta”, sustinea aceasta.

Profesoara de limba si literatura romana care preda la un colegiu de traditie din Craiova, Ofelia Burtea, declara ca greseala de a confunda poetii tocmai la un subiect pentru simularea Evaluarii Nationale este impardonabila.

„Este o traducere buna, dar este de neacceptat faptul ca reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale au confundat poetii. Aceasta confuzie nu arata altceva decat ca responsabilii de disciplina Limba si literatura romana din Ministerul Educatiei Nationale nu stapanesc chestiuni elementare de literatura. Este o greșeala impardonabila, este degradanta pentru invatamantul romanesc. Loveste in traditia culturala a acestei tari. Cu ce autoritate vor mai veni ei sa propuna subiecte pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat cand se vede ca nu au notiuni elementare?”, se intreaba profesorul Ofelia Burtea de la Colegiul National „Carol I” din Craiova.

De altfel, dascalul sustine ca dupa aceasta greseala ar trebui sa fie demisi cei din Ministerul Educatiei Nationale.

„Trebuie luat in calcul insa si un alt aspect. Daca un elev greseste rezolvarea unui subiect, pica examenul. Ce se intampla cu cei din Ministerul Educatiei Nationale cand fac greseli tocmai la subiecte de examen national? Nu este nicio reactie pana acum, dar doamna ministru ar trebui sa isi dea demisia. In acest caz si noi, ca societate civila, ar trebui sa boicotam aceste simulari, sa iesim in strada pana cand doamna ministru si cei care au gresit isi vor da demisia”, a spus Ofelia Burtea.

De altfel, dascalul sustine ca subiectele nu respecta cerintele pentru varsta.

„Am vazut subiectele de la simulare si ce pot sa spun este ca nu sunt adecvate varstei. Copiii au avut mult de gandit si de scris. Sunt subiecte solicitante si pentru un elev de 18 ani, dar pentru unul de 14 ani! Acest tip de subiecte ii streseaza pe copii, atat la clasa a VII-a, cat si la clasa a VII-a. In plus, mai este un aspect. S-au dat aceste simulari ani la rand si nu se observa niciun fel de schimbare. Suntem pe ultimul loc la evaluarile internationale”, a mai spus profesorul de limba romana.

Citeste si Ministerul Educatiei raspunde Consiliului Elevilor

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here