Elevii vin la scoala din 5 mai, cei din clasele terminale, din 10 mai

Imagine de cindylori11 de la Pixabay

„Elevii vor reveni la scoala in data de 5 mai. Este vorba despre toti elevii, cu exceptia celor din clasele terminale care vor reveni la scoala in data de 10 mai” a declarat ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu.

Elevii de clasa a VIII-a revin la scoala in data de 10 mai si au cursuri pana pe 11 iunie. Deci mai au doar o luna de cursuri. Aceasta luna este foarte importanta pentru pregatirea lor, nu se justifica conditia de injumatatire a efectivelor de elevi in clasele terminale, in conditiile in care cei de clasa a patra, de exemplu, pot veni cu efectivele complete. Am cerut eliminarea acestei conditii.

Potrivit ministrului Educatiei levii de clasa a VIII-a vor incepe din 22 iunie examenele pentru Evaluarea Nationala, iar cei de clasa a XII-a vor incepe pe data de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalti elevi revin dupa scenariile anuntate. Mai exact: scenariul verde, la rata de infectare sub unu la mie, absolut toti elevii, inclusiv copiii de gradinita, revin cu prezenta fizica. Pentru scenariile galben si rosu, revin cu prezenta fizica in data de 5 mai copiii din gradinite, elevii din invatamantul primar, inclusiv clasa pregatitoare si elevii claselor terminale. Deci peste rata de infectare unu la mie.”, a explicat Sorin Cimpeanu.

Ministrul a spus ca pentru scolile speciale este esential sa se permita prezenta fizica, pentru ca sunt 27.750 de elevi, care in mare parte sunt cu tulburari, inclusiv din spectrul autist si au nevoie de prezenta fizica, au nevoie de cabinete de stimulare poli-senzoriala, psihomotorie, de locomotie, de kinetoterapie, care nici un caz nu pot fi asigurate in online.

In legatura cu testarea in scoli cu teste noninvazive, Sorin Cimpeanu a spus ca s-a propus aceasta initiativa Ministerului Sanatatii, explicanda ca este o masura care s-a luat si in scolile din Italia, Germania, Franta, Austria.

„Aceste teste sunt utilizate in scoli, trebuie validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protectia sanitara”, a spus ministrul Educatiei.

E vorba de testarea elevilor cu simptome specifice in timpul procesului de invatamant si a elevilor contacti ai unor cazuri confirmate. Guvernul va analiza si va decide”, a spus ministrul.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here