Elevii cer Guvernului sa retraga proiectul care-i priveaza de reduceri la transport

Elevii cer Guvernului sa retraga proiectul care-i priveaza de reduceri la transport. Scrisoarea deschisa a Federatiei Elevilor din Romania (FER) este adresata premierului Viorica Dancila, ministrului Transporturilor Razvan Cuc, ministrului Dezvoltarii Regionale, Daniel Suciu, ministrului Justitiei Tudorel Toader si ministrului de Externe Teodor Melescanu.

Vezi si Federatia Asociatiilor de Parinti nu sustine strategia educationala propusa de Ministerul Educatiei

Asociatiile de elevi din mai multe judete, sustinute de mai multe ONG-uri ale parintilor si de doua sindicate, cer Guvernului sa retraga proiectul de OUG prin care ar fi afectate reducerile la transportul elevilor. Este vorba de proiectul de Ordonanta de urgenta care modifica Legea serviciilor publice de transport persoane in unitatile administrativ-teritoriale nr. 92/2007. Potrivit proiectului de OUG ar urma sa fie eliminat transportul judetean din sfera serviciilor publice din motive de respectare a regimului de concurenta intre transportatori.

,,Acest fapt ar duce la disparitia obligatiilor de serviciu public si imposibilitatea acordarii compensatiilor catre transportatori, deci implicit ar face imposibila respectarea dreptului elevilor la tarif redus”, se arata in scrisoarea deschisa.

Elevii atrag atentia ca ,,in ipoteza eliminarii transportului judetean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabila”.

In prezent, pentru decontarea navetei, guvernul a impus transportatorilor obligatia de serviciu public pentru a putea emite abonamente in limite tarifare care sa poata fi decontate. Elevii leaga renuntarea la decontarea navetei scolare de abandonul scolar si amintesc ca 20% dintre copii traiesc ,,in stare de deprivare materiala severa, conform Institutului National de Statistica”.

,,Dorim sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca principalul motiv pentru care elevii abandoneaza scoala in Romania este situatia materiala deficitara. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc imbucuratoare: 32,2% din persoanele intre 0-17 ani traind sub pragul saraciei, iar 20% din copii traind in stare de deprivare materiala severa, conform Institutului National de Statistica. Totodata, 40% din copiii tarii se afla in risc de saracie sau excluziune sociala. Coreland acest fapt cu rata ridicata de parasire timpurie a scolii (18,1%) din Romania, mult mai mare decat tinta asumata de tara noastra pana in anul 2020 (11,3%), putem afirma intr-un mod fundamentat ca Romania are nevoie de masuri care sa remedieze situatia si sa faciliteze accesul liber la educatie al elevilor”, se spune in scrisoarea deschisa.

Elevii le cer initiatorilor – Ministerul Transporturilor si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – sa retraga proiectul ordonantei de urgenta si sa inceapa demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu si care sa faciliteze protectia sociala a elevilor.

Scrisoarea deschisa a Federatiei Elevilor din Romania (FER), formata din Asociatiile de elevi din Constanta, Maramures, Calarasi, Bacau, Valcea si Bucuresti si Ilfov, a fost semnata si de Organizatia Salvati Copiii, Agentia Impreuna, Societatea Academica din Romania, Asociatia Human Catalyst, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Citeste si Abonamente gratuite pentru elevi in transportul comun

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here