Doar unul din doi copii, dintr-o generatie scolara, intra in cursa Bac-ului

Doar unul din doi copii, dintr-o generatie scolara, intra in cursa Bac-ului, este constatarea facuta de Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educatie a PNL. Deputatul liberal a aratat ca din cei 230.000 de copii ai acestei generatii, doar 116.000 s-au inscris la BAC-ul de anul acesta.

Citeste si Bacalaureat 2019: testul la proba obligatorie a profilului

,,Un minimal recurs la seriile de date statistice asupra numarului copiilor intrati pe bancile scolii in 2006 ne poate oferi o imagine clara despre rata de succes a invatamantului preuniversitar. La finalul clasei a XII-a, in 2019, se regasesc doar o parte dintre copiii care in 2006 au intrat in clasa intai, o cohorta care la inceput totaliza 230 de mii de copii, din care doar jumatate au ajuns sa termine clasa a XII-a si sa se inscrie la examenul de Bacalaureat. Aceasta este situatia examenului de Bacalaureat, doar unul din doi copii ai unei generatii scolare intra in cursa BAC-ului, iese cine poate”, remarca deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educatie a PNL.

Vezi si Bacalaureat 2019: proba competentelor lingvistice

“In anul scolar 2001-2002 au fost inscrisi in clasa intaia 257 mii de copii, iar in 2006-2007 numarul copiilor inscrisi a scazut la 230 de mii. Mai apoi, in 2012-2013 numarul a scazut si mai mult, la 200 de mii de copii, iar in 2018-2019 acest numar a ajuns la 150 de mii. Scaderea demografica este permanenta, reflectata puternic in numarul elevilor care formeaza cohortele scolare ce isi incep ciclul primar. Diferenta dintre numarul copiilor care au intrat in ciclul invatamantului primar in 2006 si numarul celor care s-au inscris la Examenul de Bacalaureat in 2019 este profund ingrijoratoare, pentru ca aproape jumatate din cohorta acestei generatii nu a mai ajuns la  proba de “finish” a invatamantului preuniversitar. Din 230 de mii de copii ai acestei generatii, doar 116 mii s-au inscris la BAC-ul de anul acesta. La cei 116.316 elevi inscrisi la BAC, provenind din promotia curenta, se adauga si 19.771 absolventi ai celor douasprezece clase din promotiile anterioare, un total de 136.087 elevi inscrisi in prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019, ale carei probe se desfasoara in aceasta saptamana. Daca privim retrospectiv, acum 20 de ani se inscriau in prima clasa a ciclului primar 250 de mii de copii, cu 100 de mii mai multi decat se inscriu astazi. Pe langa aceasta tendinta de diminuare drastica a numarului de copii din noile generatii,  iata ca se manifesta si un alt fenomen, si mai grav, mai ales pentru ca este creat prin suma influentelor si factorilor de presiune din mediul invatamantului preuniversitar, care determina ca doar unul din doi copii dintr-o generatie scolara sa intre in proba de “finish” a invatamantului preuniversitar, examenul de Bacalaureat”, constata Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

“Cum vom evalua rezultatele globale ale invatamantului preuniversitar peste alti doisprezece ani, daca se va mentine aceasta rata de inscriere la BAC? Vom considera ca tine de normalitate ca sa ajunga la BAC doar jumatate din cei 150 de mii de copii ce se afla acum in Romania la finalul clasei intaia, adica doar 70 – 80 de mii dintre acestia, peste doisprezece ani, in 2030? Suntem pregatiti sa privim aceasta realitate descurajanta in intreaga ei semnificatie? Ministerul Educatiei Nationale este obligat sa se considere responsabil in fata acestui foarte posibil declin accentuat si sa dea o perspectiva strategica de interventie, pentru echilibrarea rezultatelor de parcurs scolar preuniversitar”, conchide liberalul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educatie a PNL.

Citeste si Examenul national de Bacalaureat 2019, proba orala la limba romana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here