De la 1 aprilie, Ministerul Finantelor va suspenda sprijinul de 1.500 lei pentru salariati, pentru plata creselor si gradinitelor

Photo by Lukas from Pexels

Ministerul Finantelor a decis sa suspende de la 1 aprilie pana anul viitor masura care le permitea angajatorilor sa le deconteze salariatilor 1.500 lei pentru cheltuielile cu  cresele si gradinitele, sume care puteau fi deduse de firmele platitoare de impozit pe profit, explicand ca aceasta facilitate poate genera un impact asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliare de lei pe an.

„Legea nr. 239/2020 a fost adoptata fara a fi precizate sursele de finantare pentru masurile fiscale instituite şi fara a prezenta niciun fel de estimari asupra impactului bugetar la momentul adoptarii. Conform estimarilor ulterioare ale Ministerului Finantelor, mecanismul actual de scadere a plafonului fiscal de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creştere a deficitului bugetar cu 0,4 pp, pana la 7,56% din PIB, cu impact atat din perspectiva spatiului fiscal restrans determinat de masurile curente de sustinere şi stimulare economica pe fondul pandemiei Covid-19, cat şi din perspectiva procedurii de deficit excesiv în care se afla Romania, ajustarea fiscal-bugetara fiind o conditie necesara pentru accesarea fondurilor alocate tarii noastre din Mecanismul pentru Redresare şi Rezilienta”, se mentioneaza intr-un comunicat oferit de Ministerul Finantelor.

Reamintim ca, pana in prezent, parintii primeau 1.500  de lei pe luna de la angajator, apoi firmele puteau sa-si scada aceasta cheltuiala din impozitele platite statului. In Romania, exista aproximativ 600.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, ai caror parinti beneficiau de aceste sume, scrie capital.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here