De 1 decembrie, 400 de elevi din Cluj vor merge cu Trenul Unirii la Alba Iulia

400 de elevi si profesori din Cluj vor merge de Ziua Nationala la Alba Iulia, cu ”Trenul Unirii”. Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a inchiriat deja garniturile de tren care vor fi impodobite cu steaguri si cu mesaje legate de Unire.

Citeste si: Peste 360.000 de prescolari si elevi din clasele II-VIII beneficiaza de rechizite si ghiozdane

Valentin Cuibus, seful ISJ Cluj, a declarat intr-o conferinta de presa, ca pe traseu, la Teius, va fi depusa o coroana de flori la placa amplasata in memoria unui taran din comuna Iara, judetul Cluj, impuscat in 30 noiembrie 1918 in timp ce ducea steagul tricolor la manifestarile de la Alba Iulia. „ISJ Cluj organizeaza de Centenar un proiect inedit intitulat «Trenul Unirii» care se va desfasura in ziua de 1 decembrie si la care vor participa 400 de elevi si profesori din licee clujene. Astfel, am inchiriat doua garnituri de tren de la un operator privat, una va pleca de la Dej – Gherla, iar cealalta din Cluj-Napoca, vor trece prin Campia Turzii si Teius si vor ajunge la Alba Iulia in jurul orei 10.00, unde vor participa la manifestarile oficiale organizate pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Cele doua garnituri vor fi pavoazate cu steaguri tricolore si cu mesaje privind Unirea de la 1 decembrie. La Teius va fi depusa o coroana de flori la placa amplasata in memoria unui taran din comuna Iara, judetul Cluj, Ion Arion, care a fost impuscat in 30 noiembrie 1918 de autoritatile vremii care se opuneau unirii in timp ce ducea steagul tricolor la manifestarile de la Alba Iulia”, a spus Cuibus.

La plecarea spre Alba Iulia, pe peronul Garii Mici din Cluj-Napoca va avea o festivitate, la care va fi invitat Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, pentru a oficia o slujba religioasa, iar in cadrul evenimentului vor fi intonate cantece patriotice. „Elevilor si profesorilor care vor pleca cu Trenul Unirii pentru a reface traseul inaintasilor lor, li se vor asigura sandwich-uri si apa, ei urmand sa se reintoarca spre casa din Alba Iulia in jurul orei 16.00”, a subliniat seful ISJ Cluj.

Tot in legatura cu marcarea Centenarului, ISJ Cluj va organiza in 15 noiembrie, concursul de cultura generala „In slujba tarii si a neamului romanesc”, in parteneriat cu UBB Cluj-Napoca, Mitropolia Clujului si Consiliul Judetean Cluj, la care sunt inscrisi 100 de elevi si in cadrul caruia acestia vor raspunde la intrebari referitoare la 100 de personalitati clujene si 100 de personalitati nationale. Alte evenimente organizate de ISJ Cluj sunt „Cupa Centenarului” la baschet si fotbal pe licee si concursul de video eseuri „Mesajul nostru pentru Romania”, care se adreseaza elevilor din toate ciclurile de invatamant.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Bursa care asigura carti pe viata pentru elevi, la a doua editie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here