Copiii din ziua de azi incep sa economiseasca de la varsta de patru ani

Romanii cheltuie diferit economiile pe care le fac in functie de generatie, dar un top al investitiilor arata ca acelea pe termen lung lipsesc din prioritatile tuturor generatiilor, potrivit unui studiu realizat de BCR. Copiii din ziua de azi incep sa economiseasca mai devreme, inclusiv la varsta de patru ani, dupa cum arata studiul.

Vezi si De ce sa facem educatie financiara copiilor?

Preferintele difera de la o generatie la alta, iar un top al investitiilor din primele economii ale romanilor de orice varsta arata astfel, se mai scrie in studiul BCR, facut prin „Scoala de bani”: 1. haine si incaltaminte; 2. biciclete si patine cu rotile; 3. cadouri pentru altii; 4. calatorii; 5. investitii in studii; 6. telefoane si accesorii; 7. mobila si electrocasnice; 8. laptop/calculator; 9. jucarii; 10. masina/ scoala de soferi.

Copiii din ziua de azi incep sa economiseasca mai devreme, inclusiv la varsta de patru ani, pe cand parintii si bunicii faceau acest lucru dupa 18 ani. Cei mai multi copii strang in medie intre 350 si 800 de lei pe an, cu care isi cumpara biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cel mai mult in educatie sunt adolescentii cu varste intre 16 si 20 de ani”, se mai detaliaza in studiu.

Primii bani stransi de copiii intre 11 si 15 ani se duc pe biciclete si patine cu rotile, apoi pe jucarii, telefoane si accesorii, in ordinea preferintelor. Adolescentii, cu varste intre 16 si 20 de ani, au cheltuit primele economii cel mai mult pe telefoane si accesorii, apoi pe cadouri si studii. Tot telefoanele si accesoriile au fost prioritare pentru tinerii intre 21 si 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile si vacante, intrate pentru prima data in acest top.

Romanii intre 26 si 79 de ani au declarat ca si-au cheltuit primii bani economisiti pe haine si incaltaminte. Mobilele si electrocasnicele intra in preferintele de achizitie pentru primii bani economisiti abia de la 26 de ani si urca mai mult in topul preferintelor odata cu varsta.

„Studiul nostru arata cat de necesara este educatia financiara. Nicio categorie de varsta nu pune pe primul loc investitiile pe termen lung, cum ar fi cele in educatie, sanatate, pensii, insa merita remarcat ca tinerii cu varste intre 16 si 20 de ani aloca educatiei sumele cele mai mari. Am sesizat si o diferenta in ce priveste varsta la care romanii incep sa puna bani deoparte: copiii si tinerii de azi o fac la varste timpurii, chiar de la patru ani, in timp ce copiii de dinainte de ’89 s-au apucat abia in timpul liceului sau al facultatii. Noi credem ca mai sunt mult de facut in ceea ce priveste educatia financiara a romanilor, care trebuie sa treaca dincolo de economisire, pana la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viata realiste si asumarea unui comportament financiar calculat si corect”, spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului „Scoala de bani”, proiectul de educatie financiara al BCR.

Citeste si Roxana Bucur isi prezinta prima carte de educatie financiara pentru copii la Zilele Bucuriei

BCR a lansat in perioada august-octombrie 2018 o campanie de educatie financiara: timp de 10 saptamani, 1.000 de angajati ofera in 100 de sucursale bancare cursuri gratuite la „Scoala de bani”.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here