Copii abuzati si tinuti in sclavie, in Maramures

Mai multe perchezitii au loc in Maramures, la un grup infractional banuit de trafic de persoane, din care fac parte si doi cetateni germani. Grupul este suspectat ca aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar ii folosea pentru munci epuizante. Copii abuzati si tinuti in sclavie, umiliti si batuti, aceasta este banuiala autoritatilor.

Citeste si Profesoara din Bucuresti care le spunea elevilor ca sunt sclavii ei

Potrivit DIICOT, procurorii din Maramures si politistii fac 8 perchezitii in orasul Viseu de Sus si in comuna Leordina, judetul Maramures, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori si lipsire de libertate in mod ilegal.

Exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2014 – august 2019, opt suspecti, dintre care doi cetateni germani, sot si sotie, au constituit un grup infractional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judetului Maramures a mai multor tineri de nationalitate germana, cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani, sub paravanul desfasurarii unor activitati autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea si reintegrarea sociala a acestora, in baza unor programe si proiecte derulate si coordonate de catre cei doi suspecti de nationalitate germana.

„In realitate, tinerii au fost supusi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere in a comunica in exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autoritati romane, fiind obligati ca, sub pretextul unui asa-zis <program de reeducare> conceput de catre cetateanul german, sa execute munci epuizante in gospodariile unor localnici aflati in anturajul suspectilor – dincolo de capacitatile si limitele fizice ale varstei lor ori afectiunilor de care sufera – practicandu-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, tinerea lor in stare de sclavie si exercitarea asupra lor in mod repetat de acte de violenta grava si amenintari. In acest mod tinerilor le-a fost creata o puternica stare de temere si chiar de trauma ca urmare a batailor repetate, privarii de hrana, lipsirii de libertate prin inchiderea intr-un asa-zis <arest>, exercitarii unor manopere medicale intruzive impotriva vointei lor, tinerii deliberate a minorilor in ger si in frig sau in ploaie etc. – toate cu titlu de <pedeapsa> menita sa <educe> comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intentii suicidale din cauza acestui regim”, arata DIICOT.

Conform sursei citate, asa-zisul program social, finantat de catre statul german, fondat si coordonat de catre suspectul de nationalitate germana este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramures”, al carui furnizor acreditat este o asociatie cu sediul in municipiul Baia Mare, jud. Maramures, din datele detinute pana la acest moment rezultand ca aceasta are doar un rol formal in derularea proiectului respectiv, care a primit licenta de functionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania, valabila pentru o perioada de 5 ani in intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

„In programele oficiale ale acestui proiect sunt prevazute in scop de reabilitare o multitudine de activitati recreative, menite sa stimuleze dorinta de liniste si de integrare a tinerilor, de regula in mijlocul naturii, beneficiind de educatie multidisciplinara prin intermediul unor specialisti in pedagogie, psihologie si diverse activitati lucrative. In realitate, victimele sunt excluse de la orice forma de continuare a studiilor, le sunt intrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confisca actele de identitate, bunurile personale (in principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioara) si sunt supuse metodelor dure si brutale de asa-zisa re-educare, adoptate de catre suspect si persoanele din anturajul sau, in baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educatie. Din cercetarile efectuate in cauza exista date si indicii despre faptul ca fondurile banesti asigurate de statul german pentru finantarea activitatii acestui proiect sunt deturnate in mare parte de la scopul dedicat si sunt insusite de catre membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenta de legalitate”, mai arata DIICOT.

Vezi si Autoritatea pentru Protectia Copilului: Peste 500 de copii au fost abuzati

Unii dintre cei abuzati au fost identificati si incredintati spre institutionalizare temporara Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Maramures.

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism a dispus preluarea dosarului inregistrat la Biroul Teritorial Maramures de catre DIICOT Structura Centrala – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate.

„Prin ordonanta s-a apreciat ca, avand in vedere complexitatea cauzei si resursele tehnice logistice si umane necesare aflarii adevarului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramures la Structura Centrala D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corecta a situatiei de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare si utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale partilor.Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca si Inspectoratului General de Aviatie din cadrul M.A.I”, se mai arata in comunicatul procurorilor.

Sursa: Mediafax

Citeste si In fiecare an, sute de copii sunt abuzati si exploatati sexual…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here