Consiliul Concurentei a sanctionat cinci centre medicale si doua banci de celule stem

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci centre medicale si doua banci de celule stem „pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private”, arata un comunicat transmis joi de institutia antitrust. Cele cinci centre medicale amendate sanctionate de atutoritate sunt Medicover Hospitals, MedLife, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic si Rur Medical, iar bancile de celule stem – Stem Sure Solutions si CBC Laboratories.

„Fiecare maternitate avea o relatie contractuala de exclusivitate cu o banca de celule stem spre care isi indruma pacientele. In cazul in care pacientele optau pentru banca agreata, serviciile de prelevare, procesare si stocare a celulelor stem erau gratuite. In cazul in care optau pentru alta banca, trebuiau sa plateasca un tarif stabilit de maternitate si de banca agreata”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor autoritatii, in aceste conditii, pacientelor li s-a redus accesul la o alta sursa alternativa de furnizare de servicii stem in functie de calitatea si pretul acesteia, iar costul final platit de paciente era mai mare daca nu alegea banca agreata de maternitate.

„Nivelul ridicat al taxei de recoltare sange/tesut de cordon ombilical aplicata pacientelor care optau pentru bancile nonpartenere este reflectat in numarul foarte mic de paciente care au ales aceste banci. Ca urmare, a fost afectata concurenta intre bancile de celule stem prin limitarea posibilitatilor de intrare in maternitati a altor banci concurente, in afara celor partenere”, arata comunicatul.

In Romania exista 12 banci de celule stem sau agenti ai acestora, dintre care doar 4 detin aproximativ 90% din piata.

„In acest context, este evident faptul ca acordurile de exclusivitate/parteneriatele incheiate de o maternitate cu o anumita banca au tendinta de a distorsiona mecanismul de piata (cerere-oferta) si, prin aceasta, de a afecta concurenta. Relatiile exclusive/parteneriatele au fost incheiate intre Medicover si firmele din grupul CBC (Cord Blood Center Ro si Cord Blood Center Medical), Grup MedLife ( MedLife, Rur Medical, Genesys) si Stem Sure Solutions, Arcadia si Stem Sure Solutions, iar apoi Arcadia si Cord Blood Center Medical”, precizeaza comunicatul.

Potrivit Consiliului Concurentei, toate companiile au recunoscut incalcarea Legii concurentei si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Astfel ca Medicover Hospitals a fost sanctionata cu 181.066 de lei, MedLife SA cu 755.962 de lei, Arcadia Hospital cu 113.700 de lei, Genesys Medical Clinic SRL a fost amendata cu 86.617 lei, Rur Medical a fost sanctionat cu 22.575 de lei, Stem Sure Solutions SRL a fost amendata cu 39.633 de lei si CBC Laboratories cu 26.357 lei.

„In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a facut serie de recomandari atat maternitatilor private, cat si bancilor de celule stem. Astfel, maternitatea trebuie sa stabileasca relatii cu pacienta – in ceea ce priveste recoltarea de sange/tesut, fara nicio influenta a vreunei banci de celule stem. Noile relatii ar trebui sa conduca atat la o revizuire a modului de stabilire a tarifului practicat de maternitate pentru serviciul de recoltare sange/tesut prestat pacientei, cat si la o concurenta reala intre bancile de celule stem, bazata pe calitatea serviciilor prestate si preturile practicate, iar nu pe interventiile facute pe langa maternitate”, spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

Potrivit autoritatii, tarifele solicitate de maternitate ar trebui sa fie cunoscute in mod real de catre paciente, ca tarife percepute pentru serviciile proprii prestate clientilor, la fel ca si in cazul celorlalte tarife aferente serviciilor medicale prestate de maternitate.

„In ceea ce priveste bancile de celule stem, acestea trebuie sa aiba o relatie cu pacienta in ceea ce priveste activitatea de prelevare, procesare si stocare de celule stem; alegerea bancii de celule stem in vederea depozitarii materialului biologic recoltat ar trebui lasata la latitudinea pacientei, iar nu determinata/influentata de catre maternitate, ca urmare a interventiilor facute de catre bancile de celule stem pe langa maternitati”, precizeaza reprezentantii autoritatii.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here