Conducerea unui liceu din Bihor, demisa, dupa acuzatii ca elevilor li se aplicau electrosocuri

Conducerea unui liceu din Bihor a fost demisa de Inspectoratul Judetean dupa o sesizare a senatorului Vlad Alexandrescu (USR), care a reclamat aplicarea de electrosocuri copiilor cu probleme psihice din internatul Liceului Tehnologic Special nr. 1 din Oradea si lovirea acestora de catre jandarmii de la paza.

Citeste si: Un jandarm, acuzat de sotie ca si-ar fi abuzat sexual copilul, anchetat

Potrivit declaratiilor reprezentantilor ISJ Bihor, abuzurile asupra copiilor sunt anchetate de organe abilitate: ”In urma verificarilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de catre echipe de inspectori scolari in mai multe randuri, Consiliul de Administratie al ISJ Bihor a hotarat incetarea contractelor de management ale conducerii unitatii de invatamant. Decizia s-a luat in urma unei evaluari manageriale si administrative realizate la nivelul conducerii unitatii de invatamant. In ceea ce priveste informatiile vehiculate in spatiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din aceasta unitate de invatamant, precizam ca exista anchete in desfasurare coordonate de catre organele abilitate”, au spus sursele citate.

Senatorul Vlad Alexandrescu scria intr-o postare pe Facebook intitulata ”Jandarmeria aplica electrosocuri copiilor cu probleme psihice”, ca la liceul tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale in Oradea copiii ce sufera de autism, de retard mintal sau alte afectiuni psihice vin ”pentru ca au nevoie de atentie speciala si pentru a se putea integra mai usor in societate”.”Acum cateva saptamani a avut un loc un incident oribil in care un elev de la Arte si Meserii a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal sa ii fac sex oral unui alt coleg cu probleme psihice. Totul in plina zi, in curtea liceului presarata cu camere video. Sesizarea a fost facuta abia dupa o saptamana, iar agresorul a fost arestat preventiv. Ce face conducerea scolii? In loc sa se preocupe de consilierea psihiatrica a victimelor ori sa faca o ancheta pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care il face este sa apeleze la Jandarmerie pentru a asigura paza liceului. Asa-zisa paza a fortelor de ordine este asigurata doar noaptea si doar in internat”, a subliniat Alexandrescu.

Mai mult, lucrurile nu s-au schimbat deloc in bine , e de parere senatorul, ci, din contra, a primit sesizari scrise din partea unor parinti care precizau ca jandarmii care ar trebui sa-i protejeze pe copii ”ii abuzeaza in cel mai teribil mod cu putinta”. Astfel, ”din relatarile lor, jandarmii se comporta ca niste brute, intra in camerele copiilor, le aplica lovituri si ii electrocuteaza cu electrosocuri. Copii cu grave probleme psihice care in locul tratamentului unor specialisti, primesc lovituri si socuri. Jumatate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au parinti care sa-i duca la spital, sa vada daca sunt bine sau sa le ingrijeasca ranile. Ei nu au nicio voce cu care sa strige dupa ajutor. Fara sesizarile parintilor, ar ramane in acest iad fara ca nimeni sa stie de suferinta lor”, a mentionat senatorul USR.

Acesta a anuntat ca a facut o plangere la Parchetul din Bihor si a sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Vlad Alexandrescu a mai postat un alt mesaj pe Facebook in care a scris ca, in urma sesizarilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat ca nu jandarmii au fost cei care i-au batut pe copiii liceului din Oradea cu bate si electrosocuri, iar Consiliul Judetean Bihor a informat ca nici firma privata de paza angajata de ei nu are nicio vina.

”Dar nu am vazut inca niciun comunicat al vreunei institutii revoltate care sa sara in apararea unor copii autisti, cu retard mintal, sau cu alte afectiuni psihice, pentru ca au fost batuti si electrocutati in internatul scolii in care invata. Grija principala a autoritatilor e sa scoata basma curata atat Jandarmeria, cat si firma privata de paza. Parintii imi scriu despre abuzurile oribile si au poze, screenshot-uri cu mesajele de frica ale copiilor si un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumatate dintre copii internati nu au parinti care sa scrie cuiva din exterior sau sa faca reclamatii, pentru ca sunt orfani institutionalizati. Copiii insisi nu pot exprima ce au patit, altfel decat prin strigate, pentru ca sufera de acele afectiuni psihice”, a mai precizat senatorul USR. Acesta mai adaugat ca violentele asupra copiilor sunt anchetate, in prezent, de procurorii din Bihor.

Sursa: Mediafax

Vezi si: 11 angajati ai unui centru din Ploiesti pentru copii cu handicap, retinuti

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here