Cifrele de scolarizare vor conduce la cresterea abandonului scolar

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret“ considera ca Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe judete, a cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat, in anul scolar 2019-2020, va conduce la cresterea abandonului scolar.

Vezi si Abandonul scolar este foarte mare in Romania

Potrivit sindicalistilor din Federatia „Spiru Haret“, multe dintre inspectoratele scolare judetene sunt in situatia de a taia pana la 35 de clase de liceu si de a le transforma in clase de scoala profesionala.

„Prin ordinul emis, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, pune lacatul pe mai multe licee din tara si le transforma in scoli profesionale. Nu spunem ca nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie facuta in urma unei analize in teritoriu, si nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscam, daca acest ordin nu se schimba, sa ne trezim cu o crestere a abandonului scolar. Sunt judete precum Dolj, Olt, Sibiu, Braila, Valcea, Timis, Iasi, Cluj, Brasov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse in situatia de a mai reduce pana la 34 de clase. In plus, exista riscul ca multe cadre didactice sa fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE „Spiru Haret“.

Sindicalistii arata ca nici acest act normativ nu a fost supus dezbaterii in cadrul Comisiei de Dialog Social, care avizeaza sau nu actele propuse de Ministerul Educatiei Nationale.

In conditiile in care MEN nu va reveni asupra actului normativ, Federatia, in colaborare cu asociatiile de parinti si elevi, ameninta ca va demara actiuni de protest.

Vezi si Cauzele, efectele şi dimensiunea abandonului şcolar în România

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here