Ce solutii gasesc parintii care lucreaza in timpul vacantei scolare

Parintii care lucreaza in timpul vacantei scolare de iarna sunt nevoiti sa gaseasca fel de fel de solutii pentru copii, mai ales pentru prescolari. Parintii renunta la serviciu, isi iau copiii la locul de munca sau „se imbolnavesc” si intra in concediu medical.

La Galati sunt probleme deoarece statul nu ofera solutii pentru parintii care lucreaza in timpul vacantelor scolare. Problemele cele mai mari sunt in cazul copiilor de gradinita. Daca vara sunt organizate grupe speciale pentru copiii de la mai multe institutii, in timpul vacantei de iarna toate gradinitele de stat sunt inchise. De aceea, parintii care lucreaza in domeniul privat au fost nevoiti sa ia copiii la serviciu sau sa intre in concediu macar cateva zile.

Citeste si: Vacanta perfecta cu copiii

„Noi apelam la una dintre bunici, ea vine si sta cu cei doi copii. De sarbatori nu a putut si ne-am trezit fara ajutor deoarece noi am lucrat in aceasta perioada cu exceptia Craciunului si a Anului Nou. Am avut eu cateva zile libere si in rest am luat copiii cu noi, am facut cu schimbul. In ultimele doua zile, nu am mai putut, sotia a cerut zile de concediu. Ar fi ideal sa existe o gradinita de stat care sa ramana deschisa in aceasta perioada a anului, la gradinite particulare nu ne-am gandit, par a fi intr-un cerc inchis”, a declarat Gheorghe Postolache.

Alti parinti au ales ca in perioada sarbatorilor sa lucreze acasa, in masura in care a fost posibil asa ceva. Totusi, nici activitatea la domiciliu nu este usoara cand in jur se afla un copil de cinci ani plin de energie.

„Copilul este plin de energie, este pe turbo. Tu ai treaba, el vrea joaca, tu incerci sa te concentrezi, el are o gramada de intrebari. Apoi ii este foame, vrea la plimbare, vrea tableta, vrea la desene si tu incerci sa-ti faci treaba printre picaturi. Cam asa au patit si parinti nostri, nu-i nici o nenorocire, este doar provocator. In mod normal, cand nu merge la gradinita, cea mica sta cu bunica, face naveta din apropierea Galatiului. Acum a avut si ea treaba acasa si am avut de ales: ori sa ducem copilul la tara, ori sa ne descurcam pe cont propriu. Saptamana viitoare cred ca va veni bunica la noi”, a spus Mihail Petrescu.

Parintii care nu au bunici dispusi sa-i ajute au optat pentru solutii radicale: au renuntat la serviciile permanente si au ales varianta joburilor part time, chiar daca le-au scazut veniturile.

„Sistemul de stat nu prevede solutii pentru astfel de probleme. Privatul nu este la indemana oricui, din punct de vedere financiar. In strainatate, ai solutii pentru copii, indiferent de varsta, inclusiv noaptea. In Romania, programul pare a fi facut pentru categorii speciale care au libere de sarbatori. Cand am renuntat la jobul permanent am pierdut doua treimi din venituri, tatal a fost nevoit sa-si ia extrajoburi. A gasit doua dar nu prea l-am mai vazut la ochi de atunci, este tot timpul plecat”, a declarat o mamica.

Si familiile din Cluj recurg la tot felul de subterfugii pentru a avea grija de copiii minori, in conditiile in care ambii parinti lucreaza in mediul privat, iar unitatile de invatamant sunt inchise.

”Avem doi baieti, unul in grupa mare la gradinita, celalalt in clasa a 2-a. Nu suntem in orasul asta toti bugetari, sa putem sta acasa cu cei mici dupa pofta inimii, trebuie sa ne descurcam cumva. Si eu si sotul provenim din alte judete, am venit la studii in Cluj-Napoca si am ramas aici, ne-am intemeiat o familie. Nu avem bunici aproape, nu putem angaja o bona pentru o saptamana sau cateva zile, asa ca, inventivi ca tot romanul, ne-am descurcat. Pur si simplu eu m-am ”imbolnavit”, adica mi-am scos concediu medical. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget si sa spunem ca, vai, dar nu se poate asa ceva. Ba se poate, este o solutie la indemana de care uzeaza foarte multa lume. Asa reusesc sa stau acasa cu baietii pe perioada minivacantei de sarbatori. Doar nu era sa ii lasam singuri acasa la varsta lor?”, a spus Adela, o tanara mamica din Cluj-Napoca.

O alta mamica, Delia, are un baietel in clasa 1-a pe care l-a dus in 27 si 28 decembrie la serviciu, pentru ca nu avea alta solutie.

Citeste si: Vacanta timp de o saptamana pentru elevi

”Si eu si sotul lucram la firme private, am lucrat in 27–28 decembrie, am reluat munca in 3 ianuarie. Sunt zile libere pentru unii, dar nu si pentru noi. Nu am avut alta solutie decat sa il ducem pe cel mic la serviciu, o zi la mine, o zi la sotul meu. A stat cuminte la calculator in birou, i-am pus desene animate, i-am pus masinute, Lego, ce mai avea el, era cand pe birou, cand sub… Am mancat impreuna, apoi am venit acasa. Nu a fost usor, trebuie sa ne descurcam”, a precizat aceasta.

In Cluj-Napoca functioneaza un numar de 15 crese de stat cu un efectiv total de peste 1.100 de copii, din care, pe perioada vacantei de iarna a fost deschisa una singura, cu o singura grupa, de 20 de copii, iar in zilele lucratoare de Craciun si Anul Nou au fost inscrisi la aceasta cresa deschisa cate 3-4 copii zilnic.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here