Recent a fost depus un proiect de lege la Senat care prevede ca parintii primesc, in mod gratuit, un pachet-trusou pentru nou-nascut, la externarea din spital. Pachetul include, haine, saltea pentru infasat, produse de igiena pentru bebelusi, lapte praf si biberoane si se acorda o singura data. Initiativa legislativa prevede intrarea in vigoare a legii la 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Vezi si: Cutii cu lucruri necesare bebelusilor, pentru 3000 de mamici din Romania
„Prin prezenta lege se acorda gratuit in pachet-trousou pentru fiecare copil nou-nascut viu, reprezentand un ajutor propriu-zis util parintilor, tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei pentru ingrijirea nou-nascutului de produse de ingrijire si/sau lenjerie de prima necesitate. Parintele, tutorele, curatorul sau persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, trebuie sa opteze pentru primirea in mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-nascut. Pachetul trusou pentru nou-nascut se acorda o singura data din oficiu, la momentul externarii din spital/maternitate sau impreuna cu eliberarea certificatului de nastere dupa caz”, prevede proiectul depus de parlamentarul liberal, Mara Calista deputat PNL, semnat de mai multi alesi PSD, PNL si USR.
Pachetul-trusou include mai multe produse necesare bebelusilor, cum ar fi paturica, saltea pentru infasat, haine, biberoane, termometre, lapte praj, produse de baie pentru nou-nascuti sau suzete, iar fondurile necesare pentru asigurarea acestor pachete sunt asigurate de la Ministerul Muncii. Iata lista intreaga:
„Pachetul trusou pentru nou-nascut va cuprinde in mod obligatoriu: o saltea pentru infasat, o paturica, un sac de dormit pentru nou-nascut, o caciulita de bumbac, manusi din bumbac pentru nou-nascut, 2 perechi de sosete din bumbac pentru nou-nascuti, un costum cu capison din bumbac, o salopeta tricotata, 2 body-uri cu manecuta scurta din bumbac, 2 body-uri cu manecuta lunga din bumbac, 2 perechi de pantalonasi din bumbac pentru nou-nascut, prosop din bumbac pentru nou-nascut, forfecuta pentru unghii nou-nascut, perie pentru solzi, termometru pentru baie, termometru, aspirator nazal pentru nou-nascut, crema pentru schimbare scutece, sampon si gel de corp pentru nou-nascut, crema/ulei de corp pentru nou-nascut, 2 aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), 2 biberoane pentru nou nascut (120 ml sil 180 ml), 2 suzete pentru nou-nascut, 2 cutii de lapte praf pentru nou nascut, produse in limita valorii de 1,5 ISR”, potrivit sursei citate.
Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei monitorizeaza si evalueaza aplicarea prevederilor prezentei legi.
„Autoritatea administratiei publice locale are obligatia sa comunice trimestrial, pana la data de 20 a lunii urmatoare expirarii trimestrului, catre Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de la nivelul judetelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, datele privind numarul copiilor beneficiari, precum si sumele platite cu acest titlu, date pe care le transmit direct catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei. Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz, stabilite prin Hotarare de Guvern”, prevede initiativa legislativa.
Deputatul PNL argumenteaza ca un astfel de proiect este necesar, in contextul scaderii natalitatii in Romania si a faptului ca din cauza nivelului de trai scazut multe femei care nasc isi abandoneaza bebelusii in spitale, neavand mijloacele necesare pentru a-i creste.
„Fenomenul scaderii natalitatii nu este izolat in Romania, majoritatea tarilor dezvoltate suferind de aceasta problema. Scaderea natalitatii in Romania este legata de mai multi factori si trebuie privita intr-un context mai larga, atat geopolitic, cat si social. Conform datelor Bancii Mondiale, Romania era pe locul 3 in lume cu cele mai putine nasteri, 10 copii la 1.000 de locuitori in anul 2012, ceea ce va determina o scadere a populatiei de pana la 16 milioane in 2050. Acest fenomen presupune si o presiune foarte mare pe sistemul de pensii care va trebui sa suporte un numar tot mai mare de beneficiari de la din ce in ce mai putine persoane active in campul muncii care constibuie la sistemul public de pensii publice”, precizeaza initiatorul in expunerea de motive a proiectului.
O serie de statistici ingrijoratoare arata ca multe fete devin mame pana in varsta de 15 ani sau intre varstele 15 si 19 ani. Acestea ar putea fi printre beneficiarele trusoului oferit de statul roman.
„Mai mult, pe langa faptul ca ne confruntam cu o scadere a natalitatii, multe femei, din cauza saraciei, dar si a nivelului de trai existent in prezent, aduc pe lume copii pe care apoi ii abandoneaza in spitale sau imediat dupa externare. Ingrijorator este faptul ca Romania se afla pe locul I la nivel european atunci cand vorbim de mamele de pana in 15 ani: anual, 700 de fete devin mame inainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de nasteri sunt copii care au mame intre 15 si 19 ani”, conchide sursa mentionata.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, prima camera sesizata, decizionala fiind Camera Deputatilor.
Sursa: Mediafax
Vezi si: Cutii cu lucruri necesare bebelusilor, pentru 3000 de mamici din Romania