Cartile ,,Harry Potter”, eliminate dintr-o scoala catolica, in urma sfaturilor unor exorcisti

Cartile ,,Harry Potter” au fost eliminate din biblioteca unei scoli din Nashville, SUA, pastorul institutiei de invatamant sustinand ca utilizarea unor ,,vraji reale” din volumele autoarei J. K. Rowling poate evoca spiritele rele, potrivit The Guardian.

Citeste si Seria “Harry Potter” a ajuns la a sasea parte

Conducerea unei scoli private din Nashville a eliminat volumele din seria „Harry Potter” din biblioteca institutiei, argumentand ca s-a recurs la acest gest pentru ca includ ,,blesteme si vraji reale, care, citite de o persoana, pot evoca spirite rele”.

Publicatia locala Tennessean a informat ca pastorul Scolii ,,Sfantul Edward”, responsabila cu educarea copiilor pana la clasa a VIII-a, le-a trimis mesaje parintilor despre povestile autoarei britanice, spunandu-le ca a discutat cu anumiti exorcisti care au recomandat eliminarea cartilor ,,Harry Potter” din biblioteca.

,,Aceste carti prezinta magia ca fiind atat buna, cat si rea, fapt neadevarat, ce reprezinta o inselaciune inteligenta. Blestemele si incantatiile folosite in carti sunt reale si, cand sunt citite de o fiinta umana, risca sa evoce spirite malefice”, sustine pastorul Dan Reehil.

Vrajile din cartile publicate intre 1997 si 2007 includ ,,avada kedavra”, blestemul uciderii, ,,crucio”, pe cel al torturii, si ,,imperio”, cel care le permite vrajitorilor sa controleze actiunile celorlalti.

Conform publicatiei Tennessean, cartile s-au aflat pe rafturi pana la sfarsitul mandatului precedent, dar scoala tocmai a deschis o biblioteca din care cartile ,,Harry Potter” nu mai fac parte.

Cartile au fost cenzurate de unii adepti ai religiei crestine chiar de la publicarea primului volum din serie, in 1997, ,,Harry Potter si Piatra Filosofala”. Aceasta a devenit, in 1999, cea mai controversata carte din SUA. Volumele ,,au glorificat magia si ocultismul, generand confuzia copiilor si facandu-i sa incerce sa reproduca vrajile si blestemele despre care citesc”, potrivit contestatarilor, informeaza Asociatia Bibliotecilor Americane.

Cartile ,,Harry Potter” au fost publicate in peste 500 de milioane de copii intre anii 1997 si 2007 si au fost adaptate pentru marele ecran, cu Daniel Radcliffe in rolul lui Harry, Emma Watson ca Hermione Granger si Rupert Grint ca Ron Weasley. Filmele au avut incasari totale de 2,39 de miliarde de dolari.

Sursa: Mediafax

Citeste si Un episod din “Harry Potter”, in interes caritabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here