Campania de informare si vaccinare ROR, la Buhusi

Foto: GULIVER

Campania „door to door”, de informare si educare a parintilor cu privire la vaccinarea ROR, precum si de crestere a gradului de vaccinare in randul comunitatilor vulnerabile, initiata de Ministerul Sanatatii, a continuat in orasul Buhusi. La actiune a fost prezent ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, impreuna cu reprezentantii organizatiilor partenere, OMS si UNICEF.

Campania s-a desfasurat cu sprijinul autoritatilor locale, care au pus la dispozitie Centrul Comunitar din Buhusi pentru organizarea unui centru de vaccinare suplimentar, precum si mijloacele necesare pentru transportul parintilor si copiilor din comunitatile vulnerabile din oras in care rata de vaccinare este scazuta. In cadrul actiunii, copiii au fost consultati si vaccinati de medici de familie si asistenti voluntari din municipiul Bacau si Buhusi.

Vezi si Sorina Pintea: ,,Suntem pe primul loc in Europa la cazurile de rujeola. Lucrurile nu pot ramane asa!”

Daca in luna mai, in cadrul atelierului de lucru organizat la Slanic Moldova, care a precedat startul campaniei, numarul copiilor nevaccinati din orasul Buhusi, conform catagrafiilor de la acea data, era de 159, pana la organizarea actiunii au fost vaccinati 140 de copii, dar si adolescenti cu varsta de pana la 18 ani.

Ca si in actiunea pilot, organizata saptamana trecuta la Cotofanesti din judetul Bacau, campania de de la Buhusi consta intr-o sesiune de informare si educare a parintilor cu privire la importanta vaccinarii realizata de medicul specialist in evaluarea si promovarea sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bacau. De asemenea, specialistul raspunde intrebarilor adresate de parinti.  Dupa sesiunea de informare, copiii au fost consultati de catre medicii voluntari, iar cei fara contraindicatii vaccinati pentru recuperarea imunizarilor cuprinse in planul national de vaccinare, atat ROR, cat si tetravalent.

“Motivul pentru care Bacau a fost primul judet in care am demarat aceasta campanie este numarul mare de cazuri de rujeola confirmate aici de la inceputul anului pana in prezent. Au fost inregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii si-au pierdut viata. Unul dintre copii avea 10 luni si mama a refuzat vaccinarea. Ceilalti 3 copii aveau mai putin de 9 luni, insa faptul ca s-au aflat in contact cu cazuri de rujeola le-a fost fatal. Cu siguranta, nu voi putea ajunge in toate comunitatile care se confrunta cu o rata scazuta de vaccinare, dar vom stabili un model pe care il vom replica la nivel national. Acesta este motivul pentru care astazi am considerat necesara prezenta directorilor si ai medicilor epidemiologi din cadrul Directiilor de sanatate publica din alte 5 judete invecinate. Vazand cum se desfasoara lucrurile aici, acestia vor putea organiza propriile campanii in colaborare cu autoritatile locale. Pentru ca sanatatea copiilor nostri este responsabilitatea noastra, a tuturor, medici de familie impreuna cu autoritati centrale si locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

De la centrul de vaccinare, ministrul Sanatatii, impreuna cu reprezentantii OMS si UNICEF, insotiti de autoritatile locale, au mers in  cartierul „Colonia Bistritei”, una dintre comunitatile cu grad scazut de  vaccinare. Aici, locuitorii au primit informatii despre beneficiile vaccinarii chiar de la ministrul Sanatatii, care a stat de vorba cu toti cei prezenti.

„Asistentii medicali si mediatorii sanitari romi sunt esentiali in informarea parintilor cu privire la importanta vaccinarii si in mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinala antirujeola de la Cotofenesti si Buhusi si experienta noastra in implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii in 45 de comunitati din Bacau au demonstrat ca parintii isi vaccineaza copiii atunci cand autoritatile centrale si locale isi unesc fortele. UNICEF colaboreaza cu Ministerul Sanatatii, autoritatile centrale si judetene pentru a dezvolta si implementa un program national puternic de vaccinare, astfel incat toti copiii din Romania sa fie protejati impotriva bolilor ce le pun viata in pericol”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania.

“Este important sa creasca acoperirea vaccinala prin imunizarea de rutina pentru a preveni astfel de focare in viitor. In plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate varstele, copii care au ratat vaccinarea in trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutina”, a declarat Miljana Grbic, seful Biroului OMS pentru Romania.

Vezi si  190 de copii vaccinati in comuna Cotofanesti, judetul Bacau

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here