Bunica de 83 de ani, care lucra la o gradinita din Gorj, concediata si reangajata

Sofia Chitoran, bunica de 83 de ani, angajata ca femeie de serviciu la gradinita din localitatea Leurda, judetul Gorj, a fost concediata de reprezentantii Inspectoratului Scolar, care au constatat ca varsta femeii este inaintata. „Am crezut ca este o pacaleala”, a spus viceprimarul din Motru. Ulterior, a fost reangajata. Aflati intreaga poveste aici.

Vezi si La 83 de ani, o bunica din Gorj lucreaza la gradinita

Bunica Sofia, care a impresionat prin faptul ca, la 83 de ani, lucreaza ca femeie de serviciu la Gradinita cu Program Normal Leurda, din orasul Motru, a fost concediata de reprezentantii ISJ Gorj. Aceasta avea un contract de doua ore pe zi.

,,Am vorbit cu doamna inspector general, dumneaei stia de situatie, saptamana trecuta a fost inchis contractul de munca pe care il avea doamna, in conditii legale. Data fiind varsta inaintata, nu mai putea fi pastrata pe acest post. I s-a inchis cartea de munca, in conditii normale, ca atunci cand te pensionezi”, a declarat Georgeta Popescu, purtatorul de cuvant al ISJ Gorj.

Institutia are o noua conducere de cateva zile si, astfel, actualul inspector scolar general nu poate sa raspunda pentru o situatie acceptata in trecut.

Sofia Chitoran a fost cea mai batrana angajata a ISJ Gorj. De 40 de ani, aceasta isi incepea programul, in fiecare dimineata, inainte de ora 7.00, iar prima grija era ca prescolarii sa aiba caldura in clasa.

,,Copilul dansei m-a sunat si mi-a zis ca o sa mearga la Casa de Pensii sa vada ce poate sa mai primeasca la pensie si ulterior mi-a spus ca i-au pus un leu sau doi, asteapta decizia acasa. Am vorbit si cu copiii, le-am spus ca nu mai vine bunica Sofia si mi-au spus ca le pare rau, chiar erau atasati de doamna. Venea si copiii stateau cu ea. Doamna ii iubea foarte mult. Astazi am facut eu curat, maine o sa fac, am mers la domnul primar sa fac o solicitare sa se deblocheze postul”, a declarat educatoarea Marcela Udrea.

In tinerete, Sofia Chitoran a muls vacile la CAP-ul din localitate si primeste o pensie de aproximativ 600 de lei. Pentru munca de la gradinita, femeia mai primea 400 de lei, spune fiul bunicii Sofia, Eugen Chitoran.

,,A fost concediata si chiar nici la pensie nu i se pune nimic. Motivul ar fi fost varsta inaintata. Lucra de 40 de ani la gradinita. Ei ii prindeau bine cei 400 de lei, era un plus la cei sase de la CAP. A lucrat 40 de ani, din 1979 pana acum, mai lua si ea 400 de lei. A doua zi a fost concediata, ca trebuie sa o dea afara, ca asta e, ca are varsta inaintata. A muncit 40 de ani degeaba”, a declarat Eugen Chitoran, fiul batranei Sofia.

Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru, a declarat, la randul sau, ca atunci cand a aflat ca bunica Sofia a fost concediata s-a gandit ca e vorba de o pacaleala.

,,Sunt total dezamagit. Este un gest regretabil, nu ma gandeam ca se poate ajunge de la un lucru atat de frumos, din care s-a dorit sa se scoata in evidenta faptul ca aceasta persoana munceste cu mult drag pentru acesti copii, chiar daca indemnizatia este de 400 si ceva de lei. Dar vad ca s-a gasit acum, dintr-odata, sa se respecte intocmai legea si in loc sa fie apreciata de catre cei in cauza, au gasit solutia sa o dea afara pe femeie, de a-i incheia contractul de munca, lucru regretabil, n-am dorit asa ceva nici macar o secunda. (…) Este regretabil. Am crezut ca este o pacaleala cand am auzit, dar vad ca nu este o pacaleala de 1 aprilie, este adevarat. Sa inteleg ca din presa si-au cunoscut personalul din institutii? N-au stiut ce personal lucreaza? Nu se poate asa ceva. Nu este moral ceea ce s-a intamplat”, a declarat Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru.

Acesta considera ca desi poate fi o problema legala faptul ca bunica Sofia lucra la 83 de ani, ar fi fost indicat sa ii fie incetat contractul cand incepea vacanta, intr-un cadru festiv.

Andronescu, despre batrana concediata: Inspectorul din Gorj mi-a promis ca doamna va fi reintegrata

Ministrul Educatiei a declarat ca a discutat cu inspectorul scolar general din Gorj, care i-a promis ca batrana de 83 de ani, concediata de la gradinita, va fi reangajata, iar directorul care a dispus masura va fi sanctionat.

,,M-a impresionat ca la varsta pe care o avea gasea ceva foarte util de facut pentru gradinita din acea localitate, de aceea n-am inteles-o deloc pe directoarea gradinitei, in decizia pe care a luat-o. Am avut o discutie cu inspectorul scolar general de la Gorj, care mi-a promis ca doamna va fi reintegrata si se gandeste la sanctiunea pe care directoarea o va primi pentru acest gest lipsit de omenie”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Guvern.

Ministrul Educatiei a spus ca empatizeaza cu batrana concediata si ca apreciaza eforturile dedicate comunitatii.

,,Prin excelenta, meseria de dascal trebuie sa aiba toate elementele de solidaritate omeneasca intre cei care sunt parte dntr-o comunitate, ceea ce, din pacate, doamna director al gradinitei nu a dovedit ca intelege sau ca are empatia necesara pentru un om in varsta care isi dedica si la acea varsta ultimele ei resurse emotionale si de munca si le dedica gradinitei si, ca urmare, are tot respectul meu si toata pretuirea mea doamna care avea grija de gradinita si la 83 de ani”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Sofia Chitoran, batrana de 83 de ani,angajata ca femeie de serviciu la gradinita din Leurda, jud. Gorj, a fost convinsa sa revina la munca, de miercuri, dupa ce a fost concediata de directorul unitatii, decizia fiind revocata dupa 24 de ore. Femeia a declarat ca revine pentru copii.

Desi initial a spus ca nu se mai intoarce la gradinita, in urma discutiilor purtate cu conducerea unitatii, Sofia Chitoran a decis sa revina la munca. Bunica a precizat ca face acest lucru pentru copii si numai pana la toamna.

,,Ma intorc la copii. Sunt invatata cu copiii, maine dimineata ma duc la ei. Stau pana la toamna, apoi raman la pensie. Nu mai am nicio suparare. Au fost impresionati oamenii de varsta pe care o am. Cum, la varsta asta, sa mai munceasca? Nu mai esti ca tanar, tanar mergi mai repede, acum mai incet. De la toamna incolo nu mai merg, vine iarna, vine gerul, trebuie sa mergi sa faci focul, si seara, ca sa faci caldura. Sunt batrana, sa aduca alta tanara sa munceasca cum am muncit eu cu copiii”, a declarat Sofia Chitoran, cea mai batrana angajata a ISJ Gorj.

Femeia a povestit si cum se descurca cu copiii atunci cand acestia ajungeau la gradinita inainte de ora 8.00.

„Copiii nu sunt rai, sunt buni, stiu sa numere pana la zece, sunt cuminti, educatoarea se ocupa de ei. Pana la ora 08.00, cand venea doamna, stateau cu mine, mai erau parinti care plecau la serviciu. Eu, ca sa nu se bata sau sa faca ceva, ii repartizam, tu joaca-te acolo, tu acolo, ca sa fie toti impacati. Ii intrebam cate degete au la mana si multe altele”, a spus femeia.

Conducerea gradinitei din localitatea Leurda, judetul Gorj, a revenit asupra deciziei de concediere a batranei care era angajata la varsta de 83 de ani ca femeie de serviciu, la solicitarea Inspectoratului scolar Judetean. Sofia Chitoran anuntase initial ca nu se mai intoarce, iar acum, cand a decis sa se intoarca, spune ca nu vrea ca cineva sa aiba de suferit din cauza a ceea ce i s-a intamplat.

,,O sa-mi fac treaba cum am facut si pana acum. Sa nu dea afara pe nimeni, ca nu si-a dat cu seama, nu a stiut, e tanara, are si dansa familie, sa nu o dea afara, nu a stiut. Sa o lase sa-si continue serviciul. Eu ma duc inapoi la copii pana la toamna, la toamna doamna educatoare sa ia o femeie mai tanara. Mie sa imi dea pensia, acolo, cat va fi, ca sa stau si eu acasa, daca mor, sa mor la mine acasa. Ma trezesc si ma duc si la 05.00. Pana la Paste sa le mai fac focul, pe urma fac numai curatenie, stau cu ei pana vine doamna, la 08.00, ca parintii pleaca la lucru”, a mai declarat Sofia Chitoran.

Femeia de 83 de ani lucra la gradinita de 40 de ani si avea contract de doua ore pe zi, primind lunar aproximativ 400 de lei. Fiul acesteia a marturisit ca banii erau pastrati pentru a cumpara, la sfarsitul anului, lemne pentru iarna.

,,Banii pe care ii primea la gradinita intrau pe card si ii luam o masina de lemne pe an. Erau banii de lemne, atat”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Eugen Chitoran, fiul batranei Sofia.

Citeste si Actrita Meryl Streep a devenit bunica

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here