Austria cere Romaniei sa fie neutra vizavi de indexarea alocatiilor copiilor imigranti

Austria cere Romaniei, in calitatea de presedinte al Consiliului UE, sa fie neutra vizavi de indexarea alocatiilor copiilor imigranti, dupa ce ministrul roman al Afacerilor Externe declarase ca indexarea alocatiilor copiilor nerezidenti ai muncitorilor din Austria reprezinta un caz clar de discriminare.

Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, a respins criticile Bucurestiului privind indexarea alocatiilor copiilor imigrantilor. Pentru o tara care exercita Presedintia Consiliului UE, ,,ar fi normal sa adopte pozitia unui coordonator onest si sa actioneze cat mai neutru posibil”, a declarat Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, conform unui comunicat citat de site-ul DiePresse.com.

Vezi si Comisia Europeana ar putea sanctiona Austria din cauza legii alocatiilor copiilor est-europeni

Romania detine Presedintia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, iar Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat in urma cu cateva zile ca indexarea alocatiilor copiilor nerezidenti ai muncitorilor din Austria reprezinta un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia in considerare sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Si Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a anuntat ca trateaza cu prioritate situatia cetatenilor romani care sunt afectati de decizia prin care care autoritatile de la Viena reduc alocatiile copiilor cetatenilor europeni care lucreaza in Austria, in functie de statul de rezidenta al copiilor. Ministerul contesta aceasta decizie sustinand ca si romanii au acelasi obligatii ca cetatenii din statele unde muncesc si merita sa aiba si aceleasi drepturi ca acestia.

Citeste Indexarea alocatiilor platite de statul austriac copiilor romani, contestata

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocatiilor pentru copiii din strainatate ai cetatenilor UE care lucreaza in Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv Romania, aceasta masura inseamna o reducere a sumelor platite, prin ajustarea la nivelul de trai din tarile comunitare unde traiesc acesti copii. Masura a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019.

,,Indexarea alocatiilor aduce mai multa corectitudine. In acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurari sociale. Toti parintii primesc acelasi procentaj raportat la nivelul de trai si toti parintii din UE, din Spatiul economic european si din Elvetia sunt tratati egal”, a argumentat Bogner-Strauss.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here