Anchete dupa ce mai multi copii plecati in excursie in Tokyo, au ramas blocati

Mai multi copii plecati in excursie in Tokyo, au ramas blocati pe aeroport, motiv pentru care politistii din Gorj au deschis un dosar penal pentru inselaciune in cazul acestei excursii, iar cercetarile se fac impreuna cu procurorii. Si Ministerul Turismului s-a autosesizat, intrucat asociatia din Gorj care a organizat excursia nu avea licenta pentru activitatea de turism.

Citeste si Un baiat de 12 ani a zburat singur in Bali

Copiii ar fi fost blocati cateva zile prin aeroporturi si unii nu aveau posibilitatea de a se intoarce acasa. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Gorj, Corina Scurtu, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu si fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune.

„Avand in vedere (…) modul defectuos al organizarii unei deplasari in strainatate, de catre Asociatia Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societatii Civile, pentru un grup de elevi, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu si fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune, fapta prev. si ped. de art. 244 alin.1 Cod Penal, urmand ca dupa administrarea intregului material probator sa fie propuse masuri legale”, a spus Scurtu.

Cercetarile se vor efectua sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu.

In anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sanctionat aceasta asociatie cu suma de 30.000 de lei pentru ca desfasura activitati specifice unei agentii de turism fara a detine, insa, licenta de turism. Asociatia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfasurat in urma unei sesizari depuse de un parinte care a fost nemultumit si a considerat ca minorii care au luat parte la acea tabara au fost pusi in pericol.

„Reprezentantii operatorului economic au contestat sanctiunile in instanta, iar in prima faza, desi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatarile, documentele si plangerile parintilor, instanta a dat castig de cauza asociatiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmeaza sa fie analizat de o instanta judecatoreasca superioara. Precizam faptul ca Ministerul Turismului a pastrat in permanenta legatura cu Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, care a asigurat asistenta consulara in toata aceasta perioada si a monitorizat permanent situatia, copiii aflandu-se acum in afara oricarui pericol, urmand a fi adusi in siguranta in Romania. Ministerul Turismului recomanda tuturor cetatenilor ca, inainte de contractarea unui pachet de servicii turistice, sa verifice pe site-ul institutiei daca operatorul economic este licentiat, dar mai ales sa verifice daca pachetul de calatorie este garantat 100%, conform prevederilor OG 2/2018 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate. In cazul in care turistii constata ca legislatia nu este respectata, Ministerul Turismului ii indruma pe acestia sa depuna sesizari pentru a fi luate la timp masurile necesare”, arata MT.

Tinerii aflati in tabara in Japoia si care au ramas blocati pe aeroport au plecat deja catre Romania.

Sursa: Mediafax

Citeste si Acordul unui parinte, pentru celalalt parinte care calatoreste cu un minor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here