Amanarea inceperii anului scolar. Reactia elevilor

Amanarea inceperii anului scolar a fost solicitata de premierul Viorica Dancila pana pe data de 16 septembrie.  Federatia Elevilor din Romania sustine ca este „absurda si lansata cu total dezinteres fata de elevii din intreaga tara” aceasta propunere si cer ministrului Educatiei s-o respinga.

Citeste si Abandonul scolar din Romania, cu 6 procente mai mare 

Federatia Elevilor din Romania (FER), o organizatie din care fac parte Asociatiile Elevilor din Constanta, Bacau, Maramures, Calarasi, Valcea, Bucuresti si Ilfov considera ca solicitarea facuta de Viorica Dancila, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, de amanare a inceperii scolii pana pe data de 16 septembrie, „ca fiind una absurda si lansata cu total dezinteres fata de elevii din intreaga tara”.

„Anul acesta, examenele de Bacalaureat si Evaluare Nationala s-au sustinut la finalul lunii iunie, inceputul lunii iulie, in temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afecteaza capacitatea de concentrare a elevilor si poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra indeplinirii adevaratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunostinte al elevilor in mod obiectiv. Avand in vedere faptul ca scoala a inceput pe 12 septembrie in anul scolar 2018 – 2019, consideram ca este nevoie ca inceputul acesteia sa fie devansat, ci nu amanat cu inca patru zile, fapt ce ar putea duce la amanarea cu inca o saptamana a examenelor, astfel creand probleme mari in desfasurarea acestora si in rezultatele elevilor”, precizeaza FER intr-un comunicat de presa.

De asemenea, asociatiile elevilor sustin ca din cauza volumului mare de programa ce trebuie predata, amanarea inceperii scolii va duce la extinderea perioadei de predare pana pe la jumatatea lunii iunie, „fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informatia, datorita temperaturilor ridicate”.

„Mai mult, semestrul 1 al anului scolar 2019-2020 are deja un numar redus de saptamani, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predata, dar si cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grabirea acestor procese, riscand astfel desfasurarea lor intr-un mod deficitar”, se mai arata in comunicat.

In plus, elevii mentioneaza si faptul ca inceperea scolii pe 9 septembrie a fost o masura de compromis, solicitarea initiala fiind ca aceasta sa inceapa pe 1 septembrie, la fel cum se intampla in multe state europene, „Romania stand printre ultimele locuri la numarul de zile de scoala, conform comisiei europene”.

„Ne exprimam intentia de a crede ca propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativa de a distrage atentia publica de la faptul ca Guvernul a lasat, in luna iunie, toti elevii din Romania in imposibilitatea de a primi reduceri sau a isi deconta naveta la transportul judetean, sau faptul ca, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au ramas in imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligati sa foloseasca cursele <la ocazie>, ca urmare a eliminarii transportului judetean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispret fata de elevii din Romania”, arata FER.

Drept urmare, Federatia Elevilor ii solicita ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa respinga propunerea premierului Viorica Dancila si sa ia in considerare inceperea anului scolar la 1 septembrie.

„Totodata, solicitam prim-ministrului Romaniei sa se preocupe de adevaratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, in schimbul propunerilor cu caracter populist, care dauneaza sistemului de invatamant”, mai arata elevii.

Premierul Viorica Dancila i-a cerut, miercuri, ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa analizeze posibilitatea inceperii anului scolar pe 16 septembrie. Initial, ministrul Educatiei stabilise, prin ordin guvernamental, inceperea scolii pe data de 9 septembrie.

„Va rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu sa luati in calcul inceperea anului scolar de la 16 septembrie. Sunt convinsa ca este anca o masura asteptata de elevii din Romania”, a afirmat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, va purta discutii, luni, cu reprezentantii profesorilor si parintilor, pentru prelungirea vacantei cu inca o saptamana.

Sursa: Mediafax

Citeste si Cum iti ajuti copilul sa depaseasca anxietatea inceperii unui nou an scolar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here