Alocatiile copiilor romanilor care lucreaza in Austria, in pericol

Alocatiile copiilor romanilor care lucreaza in Austria, in pericol. Posibila modificare a modalitatii de indexarea a alocatiilor copiilor imigrantilor din Austria, implicit cei romani, a fost subiect de discutie intre ministrul Lia Olguta Vasilescu si comisarul european pentru Afaceri Sociale. In cazul in care trece o asemenea masura, se poate ajunge la infringement.

Vezi si Primarii din Germania contesta plata alocatiilor pentru copiii imigrantilor, inclusiv romani

In cadrul intrevederii avute la Bruxelles de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competente si Mobilitate, „cei doi oficiali si-au exprimat ingrijorarile in legatura cu o situatie semnalata atat de cetateni ai unor state europene, cat si de organizatii neguvernamentale, vizavi de o posibila incalcare a drepturilor copilului in Austria, ca urmare a intentiei Parlamentului national de a indexa alocatiile copiilor cetatenilor rezidenti, din alte state europene, care isi desfasoara activitatea pe teritorul statului austriac”, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului Muncii, remis MEDIAFAX.

Comisarul Thyssen a reiterat pozitia negativa a executivului european fata de promovarea mecanismului indexarii alocatiilor pentru copiii lucratorilor mobili UE.

„In acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat si importanta promovarii principiului la contributii egale prestatii egale (in contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 si 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala) alaturi de principiul remuneratiei egale pentru aceeasi activitate desfasurata in acelasi loc (in contextul revizuirii Directivei detasarea lucratorilor)”, arata sursa citata.

Pentru prima data, discutia a aparut in Austria la inceputul anului, atunci cand cancelarul austriac Sebastian Kurz a decis ca Guvernul trebuie sa reduca beneficiile copiilor rezidentilor austrieci care traiesc intr-o tara in care nivelul de trai este mai scazut.

„Sistemul nu este construit corect, pentru doi copii care nu traiesc in Austria, ci in Romania, aproape 300 de euro sunt transferati lunar in Romania. Este aproape cat salariul mediu de acolo”, a declarat atunci Kurz.

Un proiect aflat in procedura legislativa prevede acum tocmai indexarea alocatiilor pentru copiii muncitorilor straini, in cazul in care copiii lor traiesc in tarile de origine.

Daca proiectul va trece de Parlamentul austriac, alocatiile vor fi diminuate in cazul lucratorilor proveniti din tari cu costuri de trai mai mici, cum ar fi Romania (reducerea putand ajunge la 50%).

Comisia Europeana a transmis deja ca va investiga daca politica austriaca este discriminatorie in cazul lucratorilor din Uniunea Europeana.

Citeste si Günther Oettinger: Sistemul alocatiilor copiilor imigrantilor din tarile UE nu se modifica

Nu este exclus ca statul austriac sa riste si o procedura de infringement pentru nerespectarea drepturilor copiilor muncitorilor din statele Uniunii Europene.

Problema alocatiilor muncitorilor romani a fost ridicata recent si in Germania. In luna august, primarii unor orase din Germania avertizau ca pacea sociala risca sa fie periclitata din cauza sutelor de milioane de euro pe care autoritatile le platesc pentru alocatiile a aproape 270.000 de copii ai imigrantilor, inclusiv multi romani. Guvernul federal de la Berlin informa ca numarul copiilor imigrantilor care primesc alocatii din Germania a crescut cu 10,4% in ultimul an.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here