Agentia Nationala a Medicamentului: 5% din reactiile raportate sunt de la vaccinuri

Din numarul total de reactii adverse in urma folosirii medicamentelor, 5% sunt raportate de la vaccinuri, iar 10% sunt grave, potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Vezi si Cum iti poti linisti bebelusul dupa vaccin?

“Un subiect foarte important si controversat sunt reactiile adverse la vaccinuri. Noi primim reactii adverse la vaccinuri si de apartinatori, de la pacienti, primim si de la medici. Cele mai multe dintre ele 99% sunt reactii cunoscute. (….) Pot sa va spun ca din numarul total de reactii adverse cam 5% sunt raportate la vaccinuri. De exemplu din 4.500 – 200 si ceva sunt reactii adverse raportate la vaccinuri din toate sursele. Sunt putine grave, in jur de 10%. (…) Fata de alte tari europene, ne situam la mijloc”, a declarat sefa Serviciului Farmacovigilenta si Managementul Riscului al Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Roxana Stroe.

De asemenea, Stroe a mai precizat ca romanii au inceput sa raporteze reactiile adverse.

“Romanii au inceput sa raporteze reactii adverse, au inceput sa se adreseze atat medicilor cat si farmacistilor si sa sesizeze reactii adverse. De asemenea, noi primim la agentie reactii adverse (n.r. – la ANMDM). Se raporteaza tot felul de reactii adverse, cele cunoscute care sunt deja mentionate in informatiile produsului si aici ma refer la prospect cat si reactiile adverse care nu sunt cunoscute si sunt nementionate. Asta ne intereseaza pe noi in mod special”, a mai adaugat Roxana Stroe.

Citeste despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here