Administratia Spitalelor Bucuresti: Niciunul dintre cei trei bebelusi nu are infectie nozocomiala

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) transmite, marti, ca se considera ca este infectie nozocomiala daca pacientul se reinterneaza in primele trei zile de la externare, precizand ca niciunul dintre cei trei bebelusi nu se incadreaza in acest termen.

Vezi si Prezenta stafilococului auriu in cazul a doi copii nascuti la Maternitatea Giulesti, confirmata

,,In urma informatiilor aparute in mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-nascuti cu o tulpina intraspitaliceasca de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Panait Sarbu”, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti face urmatoarele precizari: Potrivit definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se considera ca este infectie nozocomiala daca pacientul se reinterneaza in primele trei zile de la externare. Nici unul dintre cei trei bebelusi nu s-a reinternat in acest acest termen”, transmite Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), intr-un comunicat de presa.

Astfel, potrivit sursei citate, primul dintre bebelusi s-a nascut pe 29 martie si s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adica dupa 25 de zile. Bebelusul a fost externat pe 28 aprilie. Un al doilea bebelus din cei trei nascuti la Maternitatea Giulesti este in continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a nascut pe 12 aprilie si s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. „La momentul externarii, bebelusul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce inseamna ca era perfect sanatos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu in data de 2 mai, adica dupa 21 de zile, cu sindrom febril. Cel de-al treilea bebelus s-a nascut pe 23 aprilie si pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat”, potrivit sursei citate.

In acest moment, in cadrul Spitalului se desfasoara un control al Directiei de Sanatate Publica. In mod curent, in Maternitatea Giulesti se fac activitati de curatenie si igienizare, mai precizeaza ASSMB.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a precizat ca prezenta stafilococului auriu a fost confirmata in cazul a trei copii nascuti la Maternitatea Giulesti. Doi au fost externati, unul se afla internat, starea lui fiind mai grava. Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” a declarat ca cei doi bebelusi au fost internati in spital doar doua, trei zile, acestia avand doar manifestari cutanate, insa cel de-al treilea se afla in continuare sub supraveghere. Acesta din urma are probleme respiratorii, fiind depistat cu hemocultura pozitiva cu stafilococ.

„Cei doi bebelusi care au fost cu manifestari cutanate nu au stat decat doua – trei zile internati dupa care s-au externat, deci nu mai sunt in spital, iar cel cu probleme respiratorii, care a venit pe 4 mai, este in continuare internat. Are hemocultura pozitiva cu stafilococ, adica e putin mai complicat”, a precizat medicul.

In acest moment, copilul este internat pe sectia de Pediatrie, aflandu-se sub tratament. In cazul sau, stafilococul a fost depistat in sange, motiv pentru care starea sa este una mai grava decat in cazul celorlalti bebelusi, externati deja.

Vezi si Din 21 decembrie in Maternitatea Giulesti se vor relua internarile

„Deocamdata este pe sectia de Pediatrie internat, sub tratament (…) este stabil, dar are infectia putin mai mare, mai agresiva. Stafilococul poate sa fie doar pe zona de nas, piele, pe cand in acest caz el a fost depistat in sange, deci hemocultura poztiva, de asta e infectia mai complicata”, a concluzionat medicul.

Medicul Raluca Alexandru a precizat in acelasi context ca toti bebelusii cu probleme au inceput sa vina la spital in perioada sarbatorilor pascale, ultimul ajungand sa fie internat aici in data de 4 mai.

„Doi copii au venit dupa 20-25 aprilie, in perioada sarbatorilor si ultimul a venit in data de 4 mai. Doi cu manifestari cutanate si unul cu probleme respiratorii, care mai este internat inca la noi”, a mai spus medicul.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” a mai spus ca parintii au venit cu bebelusii de acasa, aflandu-se ulterior ca toti s-au nascut la maternitatea Giulesti.

„Toti au venit de acasa, ulterior s-a aflat ca au fost nascuti la Giulesti. (..) Au venit la 5 zile de la nastere, la 2 saptamani de la nastere si la aproape o luna de la nastere. Cel care a venit acum si e mai grav putin, cel cu probleme respiratorii, este la doua saptamani de la nastere”, informeaza medicul.

Ministrul Sanatatii a confirmat prezenta stafilococului auriu in cazul a doi copii nascuti la Maternitatea Giulesti, insa a mentionat ca momentan au loc verificari.

,,Ministerul Sanatatii a cerut Directiei de Sanatate Publica Bucuresti sa verifice informatia aparuta la Spitalul de Obsterica Ginecologie “Panait Sarbu” din Capitala, dupa ce la Spitalul de Urgenta Copii Grigore Alexandrescu au fost internati doi copii infectati cu stafilococ auriu. Copiii au fost nascuti in perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obsterica Ginecologie Panait Sarbu. Astfel, in perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sanatatii, inspectorii sanitari ai DSPMB insotiti de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire si limitare a infectiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfectia si sterilizarea, precum si normele tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale”, arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantilor ministerului, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu” sa transmita pana pe 7 mai date referitoare la data internarii mamelor, datele de nastere ale copiilor, tipul nasterii, diagnosticul la externare, precum si data externarii.

,,Totodata au fost solicitate masurile instituite in ceea ce priveste investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019. Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul. Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii nascuti prin operatie cezariana in intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), aparute dupa externarea lor din maternitate si internati ulterior in alte unitati sanitare”, potrivit sursei citate.

Directia de Sanatate Publica a cerut, de asemenea, unitatilor sanitare publice si private sa spuna daca in unitatea respectiva s-au prezentat/internat copii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu” (Maternitatea Giulesti), cu simptomatologie ce ar putea fi asociata infectiei stafilococice cu MRSA.

Citeste si Avocatul Poporului s-a sesizat in cazul bebelusilor infectati cu stafilococ

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here