65 de milioane de lei pentru scolile cu grupuri sanitare neconforme

Ministerul Educatiei (MEN) a anuntat, ca a alocat in 2019 suma de 65 de milioane de lei pentru cele 1.180 de unitati de invatamant cu grupuri sanitare neconforme, precizand ca in 2017 functionau 2.219 unitati de invatamant cu grupuri sanitare situate in curte, fara apa curenta si fara canalizare.

Vezi si Iohannis cere plan pentru autorizarea scolilor dupa decesul copilului cazut intr-o fosa septica

,,In anul 2019, in bugetul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri intre unitati ale administratiei publice, a fost alocata suma de 65 milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor in cele 1.180 de unitati de invatamant care functioneaza, in prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant”, arata Ministerul Educatiei Nationale (MEN), intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii institutiei conduse de Ecaterina Andronescu sustin ca este in curs de promovare si o hotarare de Guvern care reglementeaza cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unitatilor-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor scolare judetene, in anul 2019.

In anul 2017, in reteaua de invatamant preuniversitar de stat functionau 2.219 unitati de invatamant cu grupuri sanitare situate in curte, fara apa curenta si fara canalizare. Dintre acestea, arata Ministerul Educatiei, 730 de unitati de invatamant au fost cuprinse in finantare prin diferite programe gestionate de catre Ministerul Dezvoltarii, Ministerul de Finante si Ministerul Educatiei.

Citeste si Scoala in 2018 in Gorj: toaleta in fundul curtii

Drept urmare, in anul 2018 au ramas 1.489 de unitati de invatamant cu grupuri sanitare in exteriorul constructiilor. Pentru 309 dintre aceste unitati de invatamant, situatia neconforma a fost remediata, sustine institutia.

,,De asemenea, in anul 2019 vor continua lucrarile incepute in anii trecuti la circa 5.095 de unitati de invatamant preuniversitar cuprinse in programele derulate prin MDRAP (PNDL I, PNDL II, AFIR si prin POR).Prin coordonarea Unitatii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Şcolare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educatiei Nationale deruleaza Proiectul privind Reforma Educatiei Timpurii in Romania (PRET), ale carui obiective sunt reabilitarea si constructia de gradinite. De asemenea, este in derulare si Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), prin intermediul caruia sunt realizate reabilitarea si constructia de unitati din invatamantul preuniversitar”, potrivit sursei citate.

In perioada 2017 – 2019, au fost finalizate lucrarile pentru 64 de gradinite, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Scolare, pentru 32 de scoli. In anul 2019, sunt in curs de executie 96 de gradinite si doua scoli, mai arata Ministerul Educatiei.

Vezi si Coalitia pentru Educatie cere scoli si gradinite fara wc-uri in curte

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here