Un studiu arată că antidepresivele luate în sarcină nu dăunează dezvoltării fătului

Foto: americanpregnancy.org

Un studiu – care a analizat dacă utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii crește riscul de tulburări de neurodezvoltare la copil -,  a arătat că acestea nu dăunează dezvoltării fătului.

Aceasta este cu adevărat un studiu important. Femeile și cadrele medicale sunt deseori îngrijorate de folosirea antidepresivelor în timpul sarcinii și, uneori, le întrerup brusc atunci când află de sarcină. Ceea ce arată acest studiu este că, în realitate, utilizarea antidepresivelor nu crește riscul de autism sau alte tulburări de neurodezvoltare. Mai curând efectele depresiei în sine pot crește riscul sau pot fi factori pentru dezvoltarea acestor afecțiuni. Femeile cu depresie semnificativă (sau cu alte tulburări mintale în care sunt indicate antidepresivele) ar trebui să fie informate că riscul asociat cu utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu este atât de mare pe cât se credea anterior și ar trebui să li se ofere posibilitatea de a discuta această opțiune terapeutică ca parte a unui pachet de îngrijire care ar trebui să includă și sprijin psihologic și social”  a spus Carmine Pariante, profesor de psihiatrie biologică la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe de la King’s College din Londra.

„Atât de multe femei sunt îngrijorate că le pot dăuna bebelușilor aflați încă în burtică și adesea trebuie să aleagă între ceea ce cred ele că țin de propria lor sănătate mintală și potențialul de a-i face rău în vreun fel viitorului copil. Având aceste date solide care arată că antidepresivele nu sunt legate de autism, ADHD, întârzieri de dezvoltare a vorbirii și limbajului și alte dizabilități asociate ar trebui să aline multe dintre aceste temeri.” a explicat Jennifer Wider, expert sănătatea femeii, potrivit prevention.com.

Studiul, care a fost publicat în JAMA Internal Medicine, a analizat datele a peste 145.000 de femei din SUA care au luat antidepresive în timpul sarcinii, precum și a copiilor lor până la vârsta de 14 ani. Cercetătorii au descoperit că utilizarea și expunerea la antidepresive în timpul sarcinii nu au fost legate de o mulțime de potențiale afecțiuni de sănătate la copii, ca de exemplu: tulburare din spectrul autismului, tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate, tulburări specifice de învățare, tulburări de dezvoltare a vorbirii/limbajului, dizabilitati intelectuale, tulburări de comportament.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here