Iata ce trebuie sa stii despre travaliu!

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Contrar miturilor conform carora femeile pot sta in travaliu chiar si 48 – 72 de ore, travaliul propriu-zis debuteaza doar in masura in care contractiile uterine se sistematizeaza si apar si modificari la nivelul colului uterin. Daca o gravida poate aprecia caracterul propriilor contractiilor uterine, aceasta in mod cert nu poate observa si, in consecinta nu poate aprecia modificarile de la nivelul colului uterin. Iata ce trebuie sa stii despre travaliu!

Coordonarea travaliului se face de catre medicul curant, insa aceasta coordonare trebuie sa beneficieze si de sprijinul si colaborarea femeii insarcinate deoarece prin actiunile sale, dezvoltate la indicatia medicului curant, femeia aflata in travaliu poate face ca acest travaliu sa fie mai facil sau isi poate si prelungi perioada de travaliu.

Pentru a intelege mai bine acest proces o sa incep cu cateva definitii: Nasterea cuprinde un ansamblu de fenomene functionale si mecanice care duc, progresiv, la expulzia spontana a produsului de conceptie (fat si anexele lui) in afara cailor genitale materne, la sfarsitul perioadei de gestatie.

Travaliul, in schimb, reprezinta totalitatea fenomenelor care contribuie la ajungerea in situatia in care fatul este expulzat in mediul extrauterin. Aparitia contractiilor uterine de travaliu si sistematizarea acestora presupun interventia complexa a unor factori materni, fetali si placentari. Trebuie sa facem din start o diferenta intre travaliul propriu-zis – cel ce se finalizeaza cu nasterea si falsul travaliu.

Travaliul dureaza in medie 8 – 12 ore la o primipara (femeie aflata la prima nastere) si 6 – 8 ore la o multipara (femeie care nu se afla la prima nastere) si debuteaza cu modificari ale colului uterin, col care se scurteaza, se „sterge” si apoi se dilata. Aceste modificari au loc progresiv, odata cu coborarea prezentatiei (prima parte a corpului fetal ce se evidentiaza in timpul nasterii) si odata cu modificarile contractiilor uterine, contractii care au un caracter progresiv: cresc in intensitate, apar cu o frecventa din ce in ce mai mare si dureaza din ce in ce mai mult.

Contractiile uterine existente in cazul unui fals travaliu au un orar de aparitie neregulat, sunt de scurta durata si nu produc nici modificari la nivelul colului uterin si nici progresiunea prezentatiei. Riscul de aparitie a acestui fals travaliu este mai mare daca nasterea se intentioneaza a fi declansata fara a tine cont de scorul Bishop (scorul Bishop insumeaza anumiti parametri in incercarea de a aprecia daca sarcina si implicit colul sunt pregatite pentru o declansare a nasterii).

De regula, ingrijorarea poate aparea fie atunci cand travaliul evolueaza prea rapid (travaliu precipitat), fie cand acesta se intinde pe o perioada mai mare de timp (travaliu prelungit). Daca un travaliu precipitat solicita suplimentar rezistenta uterina si a fatului prin intensitatea si frecventa contractiilor, solicita suplimentar elasticitatea colului si a partilor moi (filiera pelvi-genitala) printr-o dilatatie si progresiune a prezentatiei rapid efectuata, travaliul prelungit poate prezenta si el astfel de probleme, prin solicitarea de lunga durata a acestor parametri.

Cum ii faci fata? Epuizarea materna inainte de finalizarea travaliului poate prelungi si mai mult aceasta perioada crescand riscul aparitiei unei suferinte fetale acute, astfel ca trebuie sa cunosti modalitati de dozare eficienta a efortului, un efort fizic imens, comparat de specialisti cu cel depus de un alergator in proba de maraton.

In primul rand consider important sa stii ca starea de panica nu te ajuta in depasirea acestei perioade, ci din contra, prin starea de panica nu vei reusi decat sa consumi si mai mult din resursele organismului, resurse energetice necesare in eficientizarea contractiilor si in coordonarea progresiunii prezentatiei – altfel, poti prelungi singura travaliul cu pana la doua ore.

In al doilea rand ar fi util sa poti controla efortul depus concentrandu-te asupra perioadelor de relaxare uterina. Oricat de greu ar parea, in afara momentelor in care apar regulat contractiile trebuie sa incerci sa te concentrezi la orice altceva in afara de urmatoarea contractie. Chiar daca durerea persista cateva secunde si dupa finalizarea contractiei, perioada de relaxare si odihna trebuie sa inceapa imediat ce contractia uterina a incetat.

In al treilea dar nu si in ultimul rand, trebuie sa asculti si sa te concentrezi asupra indicatiilor medicului si ale moasei si sa colaborezi cu echipa medicala care se ocupa de travaliul tau, intentia niciunuia dintre ei nefiind sa prelungeasca procesul nasterii, ci sa evite un travaliu prelungit. Atitudinea ta nu trebuie sa fie una de impotrivire, chiar daca uneori intelegerea, respectarea si efectuarea indicatiilor primite inseamna disconfort si durere. In speranta ca vei beneficia de un travaliu cat mai facil, iti doresc o nastere usoara!

Atentie: Daca vei intra in travaliu sanatoasa, odihnita si optimista, vei avea mai multa putere sa contribui cand situatia permite in timpul. Daca esti bolnava, obosita, neincrezatoare sau daca fazele initiale ale travaliului sunt mai lungi, cand se apropie momentul sa impingi, poti fi deja obosita. Nivelul tau energetic iti poate afecta abilitatea de a suporta durerea si de a te concentra in timpul travaliului.

Sfat: Daca ai o atitudine pozitiva asupra travaliului, esti corect informata, stii la ce sa te astepti, ai incredere in echipa medicala si ai trecut in revista optiunile pe care le ai, esti pregatita sa iei parte activ la travaliu si nastere. Gravidele care sunt speriate sau anxioase in legatura cu travaliul si nasterea pot avea dificultati mai mari. Aceasta se datoreaza si stresului ce poate determina o serie intreaga de reactii fiziologice in organism care vor interfera cu travaliul, prelungindu-l. Este foarte important suportul partenerului care trebuie sa te incurajeze in aceste momente iar relatia pe care o ai cu echipa medicala care te asista trebuie sa favorizeze relaxarea si formarea unei experiente pozitive a nasterii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here