Sarcina: de ce e nevoie să faci analize de urină în mod repetat?

Foto: atriumhealth.org

De-a lungul celor nouă luni de sarcină va fi nevoie de mai multe analize, printre care cele de urină. Multe gravide se întreabă de ce e totuși nevoie să faci analize de urină în mod repetat. Citește aici.

Citește și: Sarcina și infecția cu streptococ de grup B: semne, riscuri, diagnostic, tratament

Dacă te întrebi de ce e nevoie de atâtea probe de urină în sarcină, atunci este important să știi că astfel se verifică o serie de afecțiuni sau condiții medicale care pot fi periculoase, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul din burtică.

Printr-un simplu test de sarcină pot fi depistate anumite infecții ale tractului intestinal (de ce mai multe ori este vorba despre bacterii de origine intestinală, precum E Coli, Enteroccoci, Staphyloccoci), precum și cele două mari patologii despre care vorbesc mulți specialiști în timpul sarcinii: diabetul gestațional și preeclampsie.

Pe lângă prezența leucocitelor și a bacteriilor, sunt măsurate și nivelurile de proteine din urină. Proteinele în exces pot însemna prezența unei infecții sau dacă este vorba în special, de trimestrele doi și trei de sarcină, acest lucru poate arăta că este vorba de preeclampsie, o afecțiune cauzată de hipertensiune arterială (cele mai multe cazuri de preeclampsie apar depă săptămâna 20 de sarcină.

În anumite cazuri, tensiunea de 130/80 poate reprezenta indicatorul preeclampsiei, în timp ce în alte cazuri pot să nu fie diagnosticate decât atunci când tensiunea atinge valori mult mai ridicate. Motivul acestei variații este că fiecare femeie are propria tensiune a sângelui. Unele femei au tensiunea 90/60. Pentru ele, tensiunea de 130/80 reprezintă o schimbare semnificativă.

Până acum nu s-a dovedit științific care ar putea fi cauza exacta a instalării preeclampsiei, la fel cum nu s-a găsit modalitatea sigura de prevenție a acestei complicații.

Vezi și aici: Preeclampsia în sarcină: cauze, factori de risc, tratament, prevenție

Simptome ale preeclampsiei:

  • dureri de cap persistente,
  • mâinile și fața ți se umfla excesiv (se pot umfla și picioarele, dar acest lucru se întâmplă de obicei în timpul sarcinii, așa că nu reprezintă un simptom relevant),
  • vedere încețoșată sau sensibilitate la lumina,
  • greață,
  • vărsături,
  • luare brusca in greutate (peste 1 kg pe saptamana) etc.

Mai multe despre preeclampsie poți citi aici.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here