Sarcina: stii ce se intampla in interiorul corpului tau?

Imagine de Tawny van Breda de la Pixabay

Pana in momentul instalarii unei sarcini, foarte putine femei se intereseaza despre modificarile care apar in perioada de sarcina in interiorul corpului lor. Ca sa fii cat mai bine pregatita pentru ceea ce va urma, te vom ajuta sa descoperi etapele prin care va trece corpul tau in cele 9 luni. Iata ce se intampla in perioada de sarcina in interiorul corpului tau.

Durata unei sarcini poate fi divizata in trei etape, fiecare a cate aproximativ trei luni, motiv pentru care acestea sunt numite trimestre gestationale. Fiecare trimestru aduce dupa sine experiente unice si emotionante.

Graviditatea este o perioada extraordinara atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau. Daca te vei informa din timp asupra a ceea ce se va intampla in interiorul corpului tau, veti reusi impreuna sa va bucurati de aceasta minunata etapa a vietii voastre. Nu trebuie sa uiti insa ca pe timpul sarcinii este normal sa experimentezi mici neplaceri, insa, cu putina atentie si grija din partea ta, vei trece usor peste ele.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca relatia cu partenerul tau se va modifica de la un trimestru la altul, mai ales in ceea ce priveste activitatea sexuala. De aceea, amandoi trebuie sa dati dovada de multa maturitate si intelegere pentru celalalt si sa incercati sa treceti peste aceasta perioada impreuna.

PRIMUL TRIMESTRU – ETAPA CELOR MAI IMPORTANTE PROVOCARI

In timpul primului trimestru de sarcina, organismul tau va suferi nenumarate schimbari, in principal cauzate de modificarile hormonale. Corpul tau incepe pregatirea pentru acceptarea unei noi fiinte in burtica ta si pentru nastere. Multe femei vor experimenta greturile matinale, despre care stim deja ca pot aparea in orice moment al zilei si pot da multe dureri de cap viitoarelor mamici. Din fericire, aceste simptome ale sarcinii dispar in jurul celei de-a 14 saptamani, ceea ce inseamna ca viata ta isi va relua cursul normal.

Tot in primul trimestru de sarcina, ti se vor umfla sanii si vor deveni mult mai sensibili la atingere. Un alt aspect negativ este legat de nevoia din ce in ce mai mare de urinare si de oboseala excesiva.

Pentru multe femei, unul dintre cele mai greu de indurat simptome ale sarcinii este constipatia, mai ales daca apare in acelasi timp cu greturile si cu oboseala. Pentru prevenirea acestei afectiuni, incearca sa mananci cat mai multe fructe si legume proaspete si sa bei cel putin doi litri de apa pe zi. Spre sfarsitul primelor 12 saptamani de sarcina, bebelusul tau va avea aproximativ 10 centimetri si va cantari in jur de 15-20 de grame. Principalele organe, precum ochii, rinichii, ficatul, inima sau vezica urinara, vor fi deja la locul lor.

Daca esti la prima experienta de acest gen, primul trimestru de sarcina poate trece drept perioada celor mai grele incercari si provocari. Este indicat sa-ti respecti toate programarile la medic, pentru ca pana in trimestrul al doilea vei fi oricand expusa riscului unui avort spontan.

Asadar, este foarte important sa ai grija de tine, ceea ce inseamna sa renunti la fumat, daca este cazul, sa ai o alimentatie si un mod de viata sanatoase si sa eviti pe cat posibil petrecerile obositoare. Asigura-i copilului tau cel mai bun start in viata!

TRIMESTRUL AL-II-LEA, ETAPA CEA MAI RELAXANTA

De obicei, al doilea trimestru de sarcina aduce numai lucruri bune. Multe gravidute scapa de greturile matinale si devin din ce in ce mai energice. Pentru cele mai multe dintre viitoarele mame, al doilea trimestru de graviditate este perioada cea mai relaxanta si placuta. Vei incepe sa ai mai mult control asupra organismului tau si sa te simti plina de energie. Daca nu ai facut-o pana acum, este momentul sa-ti cauti haine de maternitate si sa incepi sa dai explicatii asupra perioadei in care te afli atunci cand ceilalti iti vor observa burtica. Tot acum, in urma ecografiei, medicul iti va spune daca vei avea o fetita sau un baietel si vei incepe sa-ti simti copilul miscandu-se in burtica.

Un aspect negativ ar fi acela ca, in aceasta etapa, ai putea fi deranjata de unele contractii uterine, despre care trebuie sa-i vorbesti neaparat medicului tau.

Cel de-al doilea trimestru de sarcina iti va confirma, in mod evident, faptul ca bebelusul tau este pe drum si ca in curand vei deveni mamica.

Multe familii profita de aceasta perioada pentru a-si face planuri de vacanta. Acum poti calatori fara probleme, chiar si cu avionul, atata timp cat ai aprobarea medicului ginecolog si urmezi sfaturile lui.

TRIMESTRU AL TREILEA – FINALUL MARATONULUI

Cel de-al treilea trimestru de sarcina poate fi comparat, de multe ori, cu ultimele sute de metri ale unui maraton. Te simti epuizata si, in acelasi timp, parca prinzi puteri cand constientizezi ca linia de sosire isi face aparitia la orizont. Asemenea unui alergator de cursa lunga, vei apela la ultimele resurse de energie, despre care nici nu stiai ca exista pana acum. Pe de alta parte, mintea ta iti va juca feste si te va supune multor ganduri negre. Intrebari de genul „Cum va decurge nasterea?“, „Voi fi o mama buna?“, „Voi sti cum sa-mi cresc copilul?“ nu-ti vor da pace. Tot ce ai de facut este sa gandesti pozitiv, sa te concentrezi asupra a ceea ce ai de facut in prezent, sa astepti surprizele viitorului si sa incerci sa-ti indepartezi din minte aceste temeri irationale.

Chiar daca pare de necrezut, in ultimele saptamani de sarcina, multe femei simt o explozie de energie in organismul lor. Unii psihologi sunt de parere ca aceasta hiperactivitate este pusa pe seama conceptului de „nest building“ („pregatirea cuibului”), ceea ce inseamna ca viitoarele mame se pregatesc din greu pentru a-i asigura micutului cel mai frumos ambient. Fac curatenie, aranjeaza camera bebelusului, spala, calca si intreprind multe alte activitati casnice, care le dau confortul unui camin curat si primitor. Vor ca totul sa fie perfect pentru micul printisor sau printesa si fac toate acestea chiar daca seara se simt mai obosite ca niciodata, au picioarele umflate, nu pot dormi sau simt mai tare ca oricand miscarile bebelusului din burtica.

Cel de-al treilea trimestru este numit de specialisti perioada planificarilor si organizarii. De exemplu, acum vei sti, mai mult ca sigur, metoda prin care urmeaza sa nasti, spitalul unde vei naste si medicul care te va asista. Orice stari de teama sau anxietate trebuie discutate din timp cu doctorul ginecolog, deoarece numai asa te vei putea linisti si relaxa. Tot acum este momentul in care te apuci de impachetat bagajul pentru maternitate.

 

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here