Sarcina de toamna – iarna: câteva sfaturi utile

Foto: Romper

Esti foarte bucuroasa ca esti insarcinata, dar pentru ca anotimpul friguros se apropie, ar trebui sa iei cateva masuri de prevenție pentru ca sanatatea ta sa nu fie afectata. Iata cateva sfaturi utile.

Cel mai important lucru pentru o femeie insarcinata este sa se fereasca de boli, pentru ca, in cazul in care acestea apar, o vor afecta nu doar pe ea, ci si pe viitorul bebelus. Cum toamna este, calendaristic, intrata in drepturi, nu uita ca incepe si perioada afectiunilor respiratorii si a tot felul de neplaceri de care va trebui sa te feresti (inclusiv gripa, COVID etc).

Va trebui sa fii cu atat mai prevazatoare cu cat ai aflat probabil deja ca administrarea de medicamente este, cu foarte mici exceptii, contraindicata. Aceasta deoarece despre multe medicamente nu se stie daca au sau nu un efect nociv asupra dezvoltarii fatului. De aceea, trebuie sa stii ca, pentru a nu iti asuma riscuri, nu trebuie sa inghiti nicio pastila fara a cere sfatul medicului. De exemplu, analgezicele despre care se stie ca ar putea fi luate pe perioada sarcinii in doze mici sunt paracetamolul si ibuprofenul. Te vei gandi probabil ca este indicat sa iti protejezi organismul luand vitamine, dar nu este chiar atat de simplu.

Nu lua complexe de vitamine fara sa ceri sfatul specialistului, deoarece, luate in cantitati mari, vitaminele A si E, de exemplu, pot fi nocive.

Prudenta este regula de baza

Preventia este foarte importanta in timpul unei sarcini. Repetandu-ti la modul cel mai serios zicala „este mai sigur sa previi decat sa tratezi“, va trebui sa te gandesti ca exista foarte putine mijloace prin care sa actionezi in caz de boala. Nici macar terapiile naturiste nu sunt recomandate. Nu tot ce provine din natura este suportat de gravide.

Consumate in cantitati mari, ienuparul si patrunjelul pot fi periculoase pentru fat. Apoi, baile fierbinti, atat de reconfortante, mai ales atunci cand raceala isi face de cap, in timpul sarcinii pot fi extrem de periculoase. Apa fierbinte poate afecta sistemul nervos al fatului.

Daca faci baie in cada, fii atenta ca temperatura apei sa nu depaseasca 36 de grade Celsius, iar baia sa nu dureze mai mult de 10 minute. Nu in ultimul rand, tinuta ta este foarte importanta. Fara a fi obsedata de aceasta, va trebui ca, pe langa a iti asigura o imbracaminte cat mai confortabila, sa te gandesti si la aspectul termic.

Este posibil ca si in cazul tau, ca si in cel al multor femei insarcinate, sa ai bufeuri, mai ales daca te afli in ultimul trimestru de sarcina. Chiar si daca simti ca nu mai poti de cald, va trebui sa iti iei acele haine care sa te protejeze, mai ales in cazul picioarelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here