Sarcina: ai grija de tine, pentru bebelusul tau!

Foto: mamaglow.com

Sa aduci pe lume un bebelus sanatos tun este obiectivul tau principal din momentul in care ai aflat ca ai ramas insarcinata. Dar stiai ca sanatatea copilului tau, porneste de la tine? Ai grija de tine, pentru bebelusul tau! Si pentru aceasta trebuie sa iti iei toate masurile de precautie pentru ca organimul tau sa fie pregatit si capabil sa asigure energia necesara fiintei ce se dezvolta in burtica ta. Medicul care urmareste sarcina te va sfatui, mai mult ca sigur, sa iei vitamine, mai ales daca nu ai luat in perioada de dinainte de conceptie.

Cele mai multe suplimente prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu decat in multivitaminele obisnuite. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti decat femeile obisnuite, si in special de acid folic care reduce riscurile fatului de deficienta ale sistemeului nervos ca spina bifida.

Citeste si: Gravida: 12 reguli de dieta pentru dezvoltarea normala a bebelusului

Administrarea acestor vitamine trebuie corelata cu un regim alimentar echilibrat. In afara de fier si acid folic, un adevarat supliment prenatal ar trebui sa contina vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B – tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin si B-12 precum si calciu, potasiu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc si vitamina E. Vitaminele prenatale contin in mod obisnuit si un laxativ usor deoarece cantitati prea mari de fier pot sa provoace constipatie.

Numai la recomandarea medicului

Dar de ce sunt atat de importante aceste suplimente? Aportul de acid folic reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale grave ale creierului si ale maduvei spinaii, denumita”tubul neural”. Un nou-nascut cu spina bifida, cea mai frecventa malformatie a tubului neural, se naste cu canalul vertebral incomplet inchis.

Nervii expusi sunt lezati, determinand grade variate de paralizie, incontinenta si cateodata, retardare mintala. Consumul de calciu in timpul sarcinii, poate preveni reducerea densitatii osoase a mamei pe masura ce fatul foloseste mineralele pentru dezvoltarea osoasa. Fierul ajuta ca sangele matern si fetal sa transporte mai bine oxigenul.

Chiar daca suplimentele vitaminice zilnice nu substituie o dieta sanatoasa, majoritatea femeilor au nevoie de suplimente pentru asigurarea unei cantitati adecvate din aceste minerale. Medicul care se ocupa de monitorizarea sarcinii tale iti va recomanda si cantitatile de vitamine pe care trebuie sa iei, dar si tipul acestora.

Intrebare: Ce efecte poate avea carenta de vitamina B-12? Studiile au aratat ca femeile care au lipsa de vitamina B-12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala ce poate duce la pierderea sarcinii, uneori sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. In general, aceasta este intalnita foarte rar, dar riscul este mai crescut in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele, cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul.

Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here