Mama si bebelusul: A noua luna de sarcina – Saptamana 40

Gata de nastere

Deja lunile de sarcina s-au incheiat, fetusul are talia maxima si este gata de nastere. Cea mai mare parte a vermixului (stratul de grasime) de pe piele a disparut, chiar daca au mai ramas urme pe piele. Talia nou-nascutului poate varia intre 47 si 53 de cm. Pot exista si variantii mai mari, ca si din punctul de vedere al greutatii.
Daca bebelusul este pregatit sa iasa, nasterea se deruleaza in diferite faze. Copilul va impinge catre colul uterin. Muschiul uterin se contracta si impinge bebelusul catre bazin. Presiunea capului sau va conduce la dilatarea colului.
Expulzia incepe cand colul uterin este in intregime deschis si dureaza intre 20 si 30 de minute. Bebelusul va impinge in peretele uterin cu picioarele sale, asadar participa la expulzarea sa, dar un efort de a impinge din partea ta este necesar pentru a-i facilita iesirea. Odata ce capul devine vizibil, incepe expulzia, apar si umerii si restul corpului sau.

SFAT

Perioada de sarcina s-a incheiat! Felicitari, ai un bebelus minunat si ai devenit mama!!! Poti, in sfarsit, sa il iei in brate. Vederea sa inca nu este foarte buna, dar mirosul si auzul, ca si gustul, sunt complet dezvoltate. La 15 minute dupa nastere incepe expulzarea placentei, proces ce poate provoca alte contractii, dar medicul sau asistenta te vor ajuta sa duci la bun sfarsit aceasta operatiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here