Mama si bebelusul: Luna a noua de sarcina/ Saptamana 35

mama-si-bebelusul

Tu

Abdomenul tau se contracta zilnic. Dar aceste contractii, chiar daca sunt puternice, nu sunt foarte frecvente si survin la intervale neregulate, iar in astfel de momente abdomenul tau se intareste. Ai rabdare, momentul nu a sosit inca, desi corpul se pregateste de nastere. Intre timp discuta cu partenerul tau daca va asista sau nu la nastere. Gandeste-te daca simti nevoia sa te mai ajute cineva dupa nastere (mama, soacra sau o prietena ori bona). Uterul masoara 33 cm.

Bebelusul tau

Grasimea se acumuleaza sub pielea sa si laguno incepe sa dispara. Bebe masoara 45 cm si cantareste 2,400 kg si se pregateste sa vina pe lume. Bebe elimina intre 25 si 30 mililitri de urina pe ora in lichidul amniotic. Loveste cu picioarele din ce in ce mai viguros, iar cand va fi gata sa iasa, va secreta el insusi un hormon ce va declansa nasterea. El are suficienta forta pentru a infrunta lumea exterioara!

Mama si bebelusul: De stiut

In acest stadiu al sarcinii, un raport sexual poate declansa nasterea. Sperma contine prostaglandine, hormoni care actioneaza asupra fibrelor musculare ale uterului. Daca esti stresata sa nasti, iata ce poti face, dar asta nu merge de fiecare data. Pregateste-ti valiza de maternitate si asigura-te ca si partenerul tau stie de unde sa o ia. Odihneste-te si fa exercitii de respiratie daca te-ai decis sa nasti normal.

Bebelusul tau a ajuns deja la varsta de 8 luni in pantec. Micul tau bebelus este greu si din ce in ce mai inghesuit. In ceea ce priveste creierul sau, acesta a atins talia maximă. Bebelusul tau produce 100 de miliarde de neuroni cu 100 de miliarde de conexiuni care vor dura toata viata sa. Si toate acestea au inceput de 28 de saptamani (in sapatamana a 7-a). Daca nasterea se produce acum, chiar daca copilul e considerat prematur, va supravietui fara probleme. Totusi, bineinteles, cu cat ramane in burtica ta mai mult si se parcurg toate saptamanile de sarcina, cu atat este mai bine pentru sanatatea si dezvoltarea sa. In cursul acestor ultime saptamani, corpul tau transfera bebelusului o imunitate temporarară contra maladiilor infantile (cum este oreionul sau rujeola), copilul fiind protejat pana la primele vaccinari. Pielea sa este intinsa si lugano a inceput sa dispara. Acum incepe perioada cea mai rapida in care bebe acumuleaza kilograme. Va castiga intre 250 si 350 de grame pe saptamana. Si cantareste deja aproape 3 kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here