Mama si bebelusul: Prima luna de sarcina – Saptamana 1

Tu

Perioada de fecundatie a unei femei incepe inainte de a zecea zi de ciclu (calculata din prima zi de menstruatie) pentru a se sfarsi in jurul zilei a 17-a. Din momentul in care s-a intalnit ovulul cu spermatozoidul, nimic nu se mai schimba. Dar cu toate acestea, cu nimic nu este mai diferita aceasta zi decat ziua precedenta, desi unele femei au senzatia aproape instantanee ca apare sarcina chiar din momentul in care s-a produs conceptia. Hazard sau experienta mistica? Uterul nu cantareste mai mult de 50 de grame si nicio acumulare de kilograme nu este sesizabila in acest moment din aceasta cauza.

Bebelusul tau

Dupa fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, oul (zigotul) se divizeaza. La sfarsitul celei de-a doua zile, arata ca un bulgaras format din 16 celule numite morule. Sunt necesare aproximativ trei zile pentru ca oul sa parcurga trompele lui Fallope si sa ajunga in uter in care pluteste inainte de a incepe sa se fixeze. La sfarsitul primei saptamani de sarcina, oul masoara 0,1 mm si se instaleaza acolo pentru noua luni. Oul (zigotul) fecundat, adica „atins” de un spermatozoid, este divizat pentru prima oara la doar o zi dupa fecundare. Divizarea continua in zilele urmatoare si oul ia forma unui balon, numit blatocist, care, in primele patru zile, poate atinge 100 de celule. Dupa 5 zile, incepe sa se scindeze in doua grupe. Grupul de celule din inelul extern formeaza placenta care iti va gazdui bebelusul. Celulele din inelul interior vor deveni embrionul insusi. Aceste celule se presupune ca sunt celulele tulpini, cunoscute si sub denumirea de celule sursa sau celule stem, care au extraordinara capacitate de a se transforma in mai mult de 200 de tipuri de celule corespunzand fiecarei parti a corpului. Acesta este practic motivul pentru care oamenii de stiinta sunt atat de interesati de studiul acestei zone deoarece se pot dezvolta tratamente pentru diferite maladii.

De stiut

Dupa 7 zile, oul fecundat trece in trompa lui Fallope si se alatura uterului, refugiul sau pe parcursul urmatoarelor noua luni. Mai mult de o saptamana va trece de la conceptie pana in momentul in care iti vei da seama de absenta menstruatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here