Sanatatea bebelusilor depinde de momentul taierii cordonului ombilical?

Image by Engin Akyurt from Pixabay

Oamenii de stiinta au descoperit ca o mica intarziere in taierea cordonului ombilical poate avea ca efect imbunatatirea starii de sanatate a nou-nascutului.

De obicei, cordonul ombilical este prins si taiat in primul minut dupa nastere, pentru a se contracara riscul de icter, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca, asteptand pana la trei minute, va creste nivelul de fier din organismul copilului si va fi redus astfel riscul de anemie.

Cercetatorii din Statele Unite au observat ca o astfel de intarziere si-a dovedit beneficiile in cazul bebelusilor prematuri si nu a avut niciun impact in privinta ratei de declansare a icterului. Specialistii au explicat faptul ca intarzierea in taierea cordonului ombilical permite ca in sangele, si apoi in plamanii copilului, sa ajunga o cantitate mai mare de oxigen. Aceasta creste nivelul de fier pana in momentul in care respiratia copilului este echilibrata complet.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre cordonul ombilical

In 2014, Organizatia Sanatatii Mondiale (OSM) a precizat, intr-un ghid de recomandari, ca taierea cordonului ombilical trebuie sa se faca intre unul si trei minute dupa nastere. Ghidul se aplica nasterilor premature, nasterilor la termen, nasterilor pe cale naturala, dar si celor prin operatia de cezariana.

Urmareste si: Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here