Nasterea sub hipnoza, un mod natural de a-ti aduce copilul pe lume

Metodele naturale de nastere castiga din ce in ce mai mult teren in randul mamicilor din Romania. Totusi, nasterea sub hipnoza pare a fi incarcata de mister si desi se practica in clinici private din Europa si in special din SUA, in tara noastra este inca la inceput.

Sarcina si nasterea unui copil sunt situatii complexe care implica organismul unei femei atat pe plan fizic cat si psihic in situatii delicate si surprinzatoare. Un element care pune probleme importante in timpul nasterii este durerea care este insotita de emotii negative si considerata incontrolabila. Tocmai din acest motiv, o nastere naturala poate provoca teama femeii insarcinate si aici intervine decizia de a apela la o metoda sau alta de a reduce suferinta. Psiholog specialist in hipnoza, doamna Camelia Alina Stavarache, ne da cateva detalii despre ajutorul pe care il poate da hipnoza in timpul nasterii.

Hipnoza este o stare modificata de constiinta, la fel de naturala ca si somnul ceea ce inseamna ca toti ne nastem cu capacitatea de a fi hipnotizati, dar nu toti experimentam „hipnoze” la fel de profunde. Toate persoanele cu inteligenta normala si care isi doresc sa fie hipnotizate atat la nivel constient cat si inconstient pot fi hipnotizate. Capacitatea de a intra mai usor sau mai greu in transa si profunzimea transei, sunt innascute si difera de la individ la individ. Starea de graviditate nu modifica profunzimea transei, ci doar rapiditatea intrarii in transa atunci cand motivatia este foarte mare.

Hipnoza nu are nici un efect secundar care sa afecteze mama sau fatul. Nasterea unui copil prin hipnoza presupune eliminarea completa sau diminuarea semnificativa a durerii, accelerarea travaliului precum si nasterea unui copil sanantos la care nu au ajuns substantele chimice folosite in anestezia clasica.

Din pacate, hipnoza este privita cu relativa suspiciune de catre pacientii romani datorita unor mituri negative, dar false, promovate in filmele comerciale. Doamna psiholog, specialist in hipnoza, Camelia Alina Stavarache a asistat patru paciente in Romania (una dintre ele la un spital de stat) si una in strainatate. Una din gravidele care a nascut in Romania este medic si este nepoata celebrului Constantin Noica. Din informatiile pe care le avem, acestea sunt singurele nasteri sub hipnoza realizate la noi in tara.

Din cele cinci paciente, patru erau primipare si una multipara. Primul caz de nastere sub hipnoza din Romania realizat de dna. psiholog Stavarache este descris in cartea dansei „Cazuri neobisnuite in psihoterapie. Programe de psihoterapie integrativa”.

Avantajele majore ale hipnozei in timpul nasterii

Waxman (1989) pe baza a numeroase studii clinice, realizeaza o lista a beneficiilor rezultate din folosirea hipnozei in obstetrica: – Realizarea unei relaxari fizice si psihice;
– Faptul ca nu produce o blocare a respiratiei sau circulatiei sanguine intre mama si fat;
– Scurtarea primei etape a travaliului;
– Cresterea rezistentei la socul obstetrical;
– Faptul ca nu interfera cu mecanismele normale ale travaliului; In fazele initiale si intermediare, reduce durerea prin scaderea anxietatii si incordarii;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here