Manifestul ,,Viata Pentru Pruncii Nenascuti”, pledoarie pentru interzicerea avorturilor la cerere

9 milioane de avorturi in Romania dupa 1989. Locul 2 in lume la numar de avorturi raportat la populatie, dupa Rusia. Peste 70 000 avorturi pe an. Si o populatie in scadere continua, deoarece nasterile sunt mai putine decat decesele. Practic, nu avem o legislatie privitoare la avort. In Romania aproape ca este o invitatie permanenta ca tinerele femei sa avorteze. O scadere cu 30% a avorturilor in Romania ar duce la peste 20 000 nou-nascuti in plus in fiecare an, sustine Asociatia Viata Pentru Pruncii Nenascuti care a scris Manifestul ,,Viata Pentru Pruncii Nenascuti”, pe care il puteti citi in cele ce urmeaza.

Citeste si Cine e de vina pentru numarul mare de avorturi?

,,In SUA orice cetatean poate sa-si cumpere cate arme vrea. Dar nu in ziua in care vrea. Se duce la armurier, isi rezerva arma pe care o doreste si o poate ridica peste 3-5-7 zile. Motivul: sa nu isi cumpere o arma la nervi. S-a certat cu vecinul care isi tunde gazonul in orele de odihna si, enervat, isi cumpara o arma si isi impusca vecinul… Nu. Legea spune ca trebuie sa se gandeasca temeinic daca vrea o arma, a detine o arma este un lucru serios si plin de responsabilitati, de aceea este obligatorie o perioada de reflectie. Daca cetateanul, dupa aceasta perioada, inca vrea o arma, este a lui. S-a observat ca multi se razgandesc in aceasta perioada.

Americanii au extins acest principiu, in unele state, si la avorturile la cerere, considerand ca si avortul este un lucru serios si plin de responsabilitati. Au impus ca medicul sa prezinte femeii care solicita un avort starea ecografica a fatului, aratandu-i, de exemplu: degetelele, ochisorii, creierul, INIMA CARE BATE. In sensul ca femeia sa inteleaga ca in ea nu este doar o aglomerare de celule amorfe.

Femeii i se explica in ce consta procedura, felul in care va fi dezmembrat corpul fatului si durerea pe care o va simti acesta. Pare foarte crud, dar realitatea este ca avortul in sine este o procedura foarte cruda. Femeii i se explica si riscurile pentru propria sanatate pe termen scurt (risc de sterilitate ulterioara, ruptura de uter la alte sarcini etc) si pe termen lung ( risc crescut de cancer la san in urmatorii 20 de ani).

Femeia este consiliata psihologic si, daca doreste, religios. I se prezinta si alternativele de suport social in cazul in care se hotaraste sa pastreze sarcina. Apoi urmeaza zilele de reflectie. Statisticile arata ca 30% dintre ele nu se mai intorc la clinica sa faca avort.

In aceste state din Statele Unite nu se pot face avorturi in spitalele publice si nici nu pot fi decontate din asigurarile de sanatate, atat cele de stat, cat si cele private.

Citeste si O lege care interzice avortul in aproape toate formele sale

Sigur, aceste prevederi sunt pentru avorturile la cerere, nu pentru avorturile de necesitate, terapeutice, atunci cand sarcina pune in pericol viata mamei, nici pentru sarcinile rezultate din viol si / sau incest.

Personalul medical nu este niciodata obligat sa provoace sau sa participe la un avort la cerere, daca nu doreste.

In Europa, perioada de reflectie este obligatorie in tari ca Germania, Franta, Albania, Slovacia, Belgia, Olanda, Rusia, Letonia, Georgia, Portugalia.

O scadere cu 30% a avorturilor in Romania ar duce la peste 20 000 nou-nascuti in plus in fiecare an. Dar poate romancele nu ar raspunde ca americancele. Daca doar 5% s-ar razgandi in perioada de reflectie, tot ar insemna 3 500 copilasi salvati. Va dati seama: 5% – 3 500 copilasi?

Daca astfel de reglementari sunt bune pentru Statele Unite, Germania, Franta, Portugalia, Olanda sau Belgia, de ce nu ar fi bune si pentru Romania?

Am infiintat Asociatia Viata Pentru Pruncii Nenascuti. Vrem sa alcatuim un proiect de lege complet, pe care sa-l oferim “la cheie” unor parlamentari doritori sa-l promoveze ca initiativa legislativa parlamentara. Sigur ca este posibiil ca legea sa fie masacrata pana la a deveni nefunctionala sau respinsa in Parlament.

Din capul locului vrem sa precizam ca NU ne dorim intoarcerea la situatia dinainte de 1989. In comunism, interzicerea avorturilor a produs nenumarate drame, avorturi efectuate in conditii de ilegalitate, cu igiena precara, femei ramase mutilate pe viata, femei moarte prin septicemie sau hemoragie, femei, soti, medici ajunsi la inchisoare,vieti si familii distruse. Romania a fost in situatia interzicerii avorturilor, viata a dovedit ca a fost o greseala majora, nu trebuie repetata.

De aceea respingem categoric orice acuze care ar incerca sa ne catalogheze drept comunisti, retrograzi sau organizatie care neaga drepturile femeii. Credem ca este dreptul femeii de a face avort, daca asta isi doreste, dar este, totodata, si dreptul ei sa fie corect si complet informata asupra consecintelor avortului si optiunilor reale pe care le are. Daca, dupa ce primeste aceste informatii, reflectand, hotaraste sa dea curs dorintei initiale de a avorta, nimic nu o impiedica.

Vrem ca legea (care se va referi numai la avorturile la cerere, NU la avorturile terapeutice sau pentru sarcini rezultate din viol si / sau incest) sa includa urmatoarele principii:

  1. Obligativitatea unei perioade de reflectie de 5-7 zile
  2. Interzicerea efectuarii de avorturi la cerere in spitalele de stat. Statul are obligatia sa trateze si sa previna starile de boala, dar o sarcina normala nu este o boala, ci o stare fiziologica diferita a femeii gravide. Obiectia ca femeile sarace nu ar mai avea acces la avort nu sta in picioare, deoarece nu credem ca cineva se gandeste in mod serios ca saracia poate fi combatuta prin oferirea de avorturi ieftine! In schimb, in spitalele de stat se va permite tratarea complicatiilor avorturilor.
  3. Obligativitatea obtinerii in mod serios a consimtamantului informat al femeii, adica femeia sa primeasca toate informatiile cu privire la dezvoltarea fatului, ce simte fatul in momentul avortului, riscurile pentru sanatatea femeii etc
  4. Consilierea psihologica, sociala (daca motivele avortului sunt legate de conditiile de trai).
  5. Obligativitatea ca fiecare cult recunoscut si finantat de stat sa editeze o brosura / pliant in care sa prezinte propria dogma referitoare la avortul la cerere si o lista a locurilor si modalitatilor in care femeia care doreste, poate sa obtina consiliere religioasa in confesiunea sa.
  6. Modalitati concrete de protectie pentru femeile care doresc sa pastreze sarcina, dar sunt obligate de familie, anturaj, sot, concubin etc sa avorteze. Este de neimaginat prin ce drama trece o femeie obligata la avort, impotriva dorintei proprii, iar statul trebuie sa protejeze femeia in aceste cazuri.
  7. Stabilirea de responsabilitati clare pentru tatal copilului, daca mama doreste sa pastreze sarcina
  8. Reglementarea situatiei copiilor nascuti atunci cand mama renunta la avort, dar nu doreste sau nu poate sa creasca acel copil.
  9. Protectia legala a personalului medical care nu doreste sa efectueze sau sa participe la efectuarea unui avort la cerere. Nu este vorba doar de medicii ginecologi, dar si de asistentele medicale, de medicii anestezisti, infirmiere, brancardieri, registratori. Medicii depun la intrarea in profesie juramantul lui Hippocrat, in forma actualizata. Astfel, medicii jura sa respecte viata inca de la conceperea ei, iar apoi primesc sarcina de serviciu sa o intrerupa? Nu este normal ca personalul medical sa fie sanctionat sau concediat pentru refuzul participarii la un avort la cerere.

Sigur ca nu putem face toate acestea singuri. Nici nu detinem raspunsuri la toate problemele care sa apara. De exemplu, cum ar trebui reglementat avortul in cazul minorelor, mai ales al celor sub 16 ani? Ar trebui ca informarea sa fie facuta parintilor minorei? Sau sa se permita efectuarea avorturilor acestora in spitalele de stat? Care ar fi argumentele intr-un sens sau altul? Si cum se poate reglementa avortul medicamentos, astfel incat sa nu devina o modalitate facila de a fenta legea si a efectua avorturi in spitalele de stat?

AVEM NEVOIE DE AJUTOR. Avem nevoie, in primul rand, de ajutorul profesionistilor in ale legilor, la redactarea materialului legislativ, pentru a fi coerent si constitutional. Avem nevoie de sprijinul specialistilor in ginecologie, psihologie, suport social, avem nevoie de sprijinul Bisericii, avem nevoie de spijinul celor care ne pot ajuta cu promovarea ideilor noastre pe retelele de social-media, avem nevoie de sprijinul presei audio-vizuale, scrise si on-line. Avem nevoie de sprijinul politicienilor, indiferent de partidul din care fac parte, singura ,,conditie” ca sa primim ajutorul unui politician este aceea de a se fi nascut dintr-un pantec de femeie.

De fapt, credem ca oricine s-a nascut dintr-un pantec de femeie intelege, cel putin in adancul sufletului, profunzimea demersului nostru.

Spre deosebire de majoritatea ONG-urilor, asociatia noastra nu poate primi ajutor in bani. Prin statut, singurii care pot da bani asociatiei sunt membrii fondatori. Nu luam salarii de la asociatie si nu putem da salarii celor care ne ajuta. Vrem sa indeplinim acest demers doar cu sufletul, cu priceperea, cu munca noastra, nu cu bani. Hai sa vedem: putem FARA BANI sa convingem potentiale mame sa renunte la avort? De aceea, cei care ne sprijina pot sa o faca din convingere, cu resursele proprii, avand ca rasplata doar gandul ca, poate, vor fi contribuit la aducerea pe lume a unor micuti. E mica rasplata? Noua ni se pare imensa.

Am creat adresa [email protected] , la care asteptam propunerile, ofertele de ajutor, criticile si injuraturile pentru demersul nostru. Asteptam si povesti ale femeilor care ar fi vrut sa avorteze si, dintr-un motiv sau printr-o intamplare, au renuntat la avort. Sau povestile femeilor care au avortat si, peste ani, au suferit fizic de pe urma avorturilor sau au fost chinuite de remuscari. Acestea vor fi publicate pe pagina noastra de facebook Asociatia Viata Pentru Pruncii Nenascuti.

Nu ascundem faptul ca actiunea noastra este motivata religios, dar credem ca si persoane atee care doar respecta viata ni se pot alatura. De asemenea, motivatia poate fi si cea din patriotism, avand in vedere situatia demografica a tarii. De aceea, afirmam ca demersul nostru este “Pentru Romania, pentru viata, pentru Hristos”. In ce ordine vrea fiecare!”

Citeste si O tara vrea sa interzica avortul de la prima bataie a inimii fatului

Autor: Dr. Codrut Raduta, Presedintele Asociatiei Viata Pentru Pruncii Nenascuti

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here