Lucruri de facut in trimestrul trei de sarcina

Ai trecut si de cel de-al doilea trimestru de sarcina si esti din ce in ce mai aproape de marele eveniment: nasterea bebelusului vostru. Dar pana atunci mai ai cateva lucruri de facut. Afla aici despre ce este vorba.

S-ar putea ca in cel de-al treilea trimestru de sarcina sa reapara anumite simptome simtite in primul trimestru, precum oboseala, o usoara iritabilitate si nevoia din ce in cea mai pronuntata de a urina. Pe langa acestea, este tot mai posibil sa simti, din cand in cand, contractiile Braxton-Hicks, dar si sa te confrunti cu unele noi dureri: de spate, de picioare etc. Ai cat mai multa grija de tine si de micutul din burtica, si cauta sa ai parte de activitati  placute si relaxante.

Citeste si: 8 lucruri de facut inainte de nastere 

Lista de lucruri de facut in trimestrul trei de sarcina:

  • Sa-ti faci bagajul de spital. Citeste aici ce trebuie sa contina bagajul pentru nou nascut, dar si Bagajul gravidei pentru maternitate.
  • O nevoie tot mai acuta de a te “cuibari”, se simte tot mai pronuntat “instinctul de cuib”, nevoia de a aranja lucrurile si de a pregati totul pentru venirea bebelusului, de la hainute, pana la camera in care va sta. De aceea sa nu te mire ca vei dori sa speli hainutele bebelusului, sa le calci, sa stergi praful zilnic prin casa, sa aranjezi si rearanjezi lucrurile prin casa, sa renunti la obiecte mai vechi, pentru a le face loc celor pentru copil etc. Urmeaza-ti instinctul, dar nu exagera!
  • Sa te informezi despre procesul de nastere, sa te pregatesti emotional si fizic pentru venirea bebelusului. De aceea este o perioada deosebit de buna pentru a participa la cursuri prenatale, impreuna cu partenerul tau. Ia in calcul si pregatirea unui plan de nastere.
  • Esti anxioasa? Este firesc! Sunt atat de multe schimbari si urmeaza o etapa atat frumoasa si diferita in viata ta, incat este normal sa apara tot felul de ganduri si de intrebari. Specialistii sustin ca pentru a elimina gandurile nedorite, incearca sa meditezi cat mai mult, sa faci plimbari in natura, in aer liber etc.
  • Mergi la intalniri mai dese cu partenerul, pentru a-ti consolida relatia si pentru a va pregati impreuna de ceea ce urmeaza. Impartasiti-va gandurile si emotiile.
  • Trage un pui de somn. Apoi inca unul. Incearca sa ai parte zilnic de un mic somn in timpul zilei.
  • Daca planifici sa alaptezi, inscrie-te la un curs sau mergi la un consultant in lactatie pentru a-ti explica la ce sa te astepti si cum sa procedezi in primele zile dupa nastere.
  • Descarca-ti pe telefon o aplicatie care cronometreaza contractiile, dar si una care iti explica ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina (asta daca nu ai deja instalata o astfel de aplicatie).
  • Intereseaza-te de scaunel de masina (care se potriveste masinii voastre, ce brand, de ce sa tii cont, cum se instaleaza etc).
  • Pregateste lucrurile pentru bebelus (hainute, produse de igiena, patut, carucior etc). Afla aici care sunt acele lucruri necesare pentru bebelus: cum sa cumperi fara a cheltui prea mult, dar si cum imbraci un nou nascut.
  • Discuta cu partenerul despre “logistica” din primele saptamani de dupa nastere: cum va veti imparti responsabilitatile, care va fi programul de vizita al familiei extinse sau prietenilor, pe ajutorul cui puteti conta etc.

Important de citit: Mama, tata, copilul si soacra.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here