Iată de ce este important fierul în sarcină și din ce alimente îl luăm

Foto: www.apollocradle.com

Ai citit probabil în mai multe articole, cărți sau poate te-a atenționat medicul ginecolog, că fierul este un mineral esențial deosebit de important în sarcină, tocmai de aceea îți vom explica aici despre care este rolul acestuia, din ce alimente îl luăm și cum se absoarbe cel mai bine în corp.

În timpul sarcinii ai nevoie de o cantitate mai mare de fier pentru a te asigura că bebelușul tău primește suficient oxigen și nutrienți în uter. Poți prezenta un risc mai mare de a suferi de insuficiență de fier (anemie) dacă și înainte de sarcină sufereai de anemie, dacă te confrunți în primul trimestru de sarcină (sau poate și în celelalte) cu vărsături sau stări de greață care te împiedică să te hrănești corespunzător sau să asimileze corpul tău toate acele elemente de care are nevoie pentru a susține sarcina.

Fierul este un mineral esențial extrem de important, atât pentru corpul mamei, cât și pentru dezvoltarea micuțului din burtică, pentru că acesta contribuie la producerea eritrocitelor care transportă oxigenul prin corp. Fierul este important și în procesele de apărare antimicrobiană, ajută la buna funcționară a tuturor aparetelor și sistemelor organismului.

În sarcină, fierul este esențial în primul trimestru, când are loc organogeneza, iar începând cu trimestrul al doilea s-ar putea ca bebelușul din burtică să aibă nevoie de mai mult fier decât înainte.

Discută cu medicul tău dacă resimți senzația de oboseală, de epuizare, dacă ai dese ori amețeli, dureri de cap, palpitații cardiace, pentru că s-ar putea să fie nevoie să iei suplimente de fier. (Atenție, nu lua suplimente fără acordul specialistului, pentru că și excesul poate fi dăunător!).

Din ce alimente poți lua necesarul de fier?

Asigură-te că mănânci în fiecare zi multe alimente bogate în fier ca parte a regimului tău alimnetar sănătos și echilibrat. Fierul se găsește atât în alimente de origine animală, cât și vegetală (fierul din produsele vegetală se absoarbe mai puțin decât cel din carne, pește etc). Legumele cu frunze verzi, alunele, fructele uscate, semințele, leguminoasele (fasole, linte, năut, mazăre) sunt alimente bogate în fier. Ficatul nu ar trebui să fie consumat în sarcină, pentru că acesta conține mari cantități de retinol, un tip de vitamina A, care s-a dovedit a fi periculos pentru bebelușul din burtică.

Absorbția fierului este facilitată de prezența Vitaminei C. Un pahar de suc de portocale sau o portocală ca și gustare te paote ajuta în acest sens.

Atenție la consumul de ceai și cafea, pentru că acestea reduc absorbția de fier.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here