Exista o legatura intre tulburarile de limbaj la copil si Vitamina D in sarcina?

Despre importanta administrarii de Vitamina D de catre femeia insarcinata s-a tot scris, insa un nou studiu a dorit sa stabileasca daca exista sau nu vreo legatura intre tulburarile de limbaj la copil si luarea de Vitamina D in sarcina. Citeste aici care sunt rezultatele cercetatorilor.

Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

Potrivit unui studiu facut in Australia, mamele care nu au administrat o doza suficienta de Vitamina D in timpul sarcinii au avut mai mari sanse sa aiba un copil cu tulburari de limbaj, spre deosebire de cele care au luat in mod sistematic, doza recomandata de medic.

Rezultatele nu demonstreaza ca nivelul scazut de Vitamina D este vinovatul principal pentru aceste ulterioare probleme de limbaj la copil, cu toate acestea, “ele indica o asociere destul de plauzibila, care ar indica o mai mare atentie in ceea ce priveste administrarea de Vitamina D” a spus Lisa Bodnar, profesor la Universitatea din Pittsburgh, scrie reutershealth.com.

Citeste si: Dieta in sarcina: echilibrul intre pofte alimentare si kilograme in plus

Vitamina D este importanta pentru dezvoltarea fatului in perioada in care se afla in burtica mamei. Potrivit lui Andrew Whitehouse, autorul studiului Australian, cercetarile din trecut au aratat ca ar exista o legatura intre luarea insuficienta a vitaminei D in sarcina si problemele ulterioare pe care le-au avut copiii, si anume cu cresterea si dezvoltarea precara, oase fragile, astmul etc, de aceea a dorit sa cerceteze si daca ar exista o legatura intre vitamina D in sarcina si problemele de limbaj ulterioare ale copiilor.

In urma cu 20 de ani cercetatorii au masurat nivelul de vitamina D din organismul femeilor insarcinate participante la studiu (la studiu au participat 700 de femei insarcinate si copiii acestora), apoi au repetate aceste masuratori si 5 ani si 10 ani mai tarziu. Rezultatele cercetarilor au aratat urmatoarele:  copiii mamele carora au luat doze suficiente de Vitamina D in sarcina s-au confruntat cu mult mai putin problem de limbaj spre deosebire de copiii mamele carora nu au luat suplimente de Vitamina D sau doze insuficiente. “Insuficienta de Vitamina D in sarcina afecteaza dezvoltarea fireasca a creierului” a explicat cercetatorul Andrew Whitehouse pentru Reuters Health.

Citeste si: 10 pasi pentru o sarcina de nota 10

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here