Esti viitoare mama de baiat? Fii Zen!

Expunerea la niveluri ridicate de cortizol din cauza stresului sever sau continuu poate afecta foarte mult dezvoltarea fatului, iar un studiu a aratat ca exista o legatura stransa intre stresul mamei in timpul sarcinii si fertilitatea viitorului fiu. Esti viitoare mama de baiat? Fii Zen!

Citeste si: Esti insarcinata? Nu te mai stresa!

Un studiu recent publicat in revista “Human Reproduction” a aratat ca stresul din timpul sarcinii, in special in primul trimestru poate afecta negativ productia si calitatea spermei fatului, daca acesta este baietel, avand efecte pe termen lung si in viata de adult.

Potrivit studiului, 63% dintre barbati ale caror mame au trecut prin experiente majore negative sau foarte stresante, precum decesul cuiva din familie, in special la inceput de sarcina, au avut afectata calitatea materialului seminal. Rezultatele au fost publicate in urma studiului a 2.804 de femei insarcinate in perioada mai 1989 si noiembrie 1991, care au fost chestionate despre evenimentele si experientele prin care au trecut in special in primele 4 luni de sarcina, scrie independent.co.uk.

Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

Apoi cercetatorii au efectuat ecografii testiculare si probe de sange, la 643 din cei 1.454 de barbati nascuti de femeile participante la studiu in acel interval de timp, pana la implinirea acestora a varstei de 20 de ani.

Rezultatele acestui studiu au aratat ca barbatii nascuti de femeile care au trecut prin evenimente stresante in sarcina, la ejaculare aveau cu 36% mai putini spermatozoizi, mobilitate redusa a spermatozoizilor, in plus s-a observat si o scadere cu 11% a nivelului de testosteron.

Cercetatorii sustin ca exista si alti factori care pot influenta negativ fertilitatea viitorului barbat si anume, fumatul mamei, tensiunea arteriala, consumul de alcool, precum si greutatea mamei in timpul sarcinii.

Citeste si: 10 pasi pentru o sarcina de nota 10

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here