De ce cea de-a doua naștere poate fi diferită de prima?

Photo by MART PRODUCTION, Pexels

Bineînțeles că atunci când te gândești sau te pregătești pentru prima naștere mintea îți este invadată de muuuuulte întrebări. Și ai putea crede că la cea de-a doua naștere lucrurile sunt mai ”așezate” în minte, dar tot apar suficient de multe întrebări. Desigur, ai mai trecut prin această experiență, dar este firesc să te aștepți ca lucruri să nu decurgă la fel. Pentru că, până la urmă, fiecare naștere este diferită.

Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă „tipul” de naștere diferă – de exemplu, dacă prima dată a fost o naștere prin cezariană și planifici pentru a doua naștere o NVDC (naștere vaginală după cezariană). Și în cazul în care prima naștere a fost naturală și cea de-a doua tot așa se pare că ar putea fi, tot vei vedea diferențe, tot va fi vorba despre o experiență ”diferită”.

Iată la ce te poți aștepta la cea de-a doua naștere naturală:

  1. A doua naștere ar putea dura mai puțin.

În timp ce prima naștere durează în mod obișnuit între 18 și 24 de ore, a doua naștere tinde să fie mult mai scurtă, având în medie aproximativ 8 ore. Desigur că, aceste cifre pot varia, dar multe femei însărcinate experimentează un travaliu mai scurt și o naștere mai rapidă a doua oară. Odată ce ai născut o dată, corpul tău știe deja ce are de făcut, mușchii și ligamentele tale se vor relaxa mai ușor în timpul procesului, astfel încât bebelușul va coborî mai ușor. De asemenea, colul tău uterin se poate dilata (deschide) mai rapid.

  1. Și expulzia este adesea mai rapidă la a doua naștere.

Acest lucru variază desigur, de la femeie la femie, dar, în medie, la prima naștere mamele pot ”impinge” între 20 de minute și 3 ore, în timp ce la a doua naștere lucrurile pot fi reduse la o oră (adesea chiar mai repede). Mamele care nasc a doua oară știu deja cum să și ”împingă” cu mai multă eficiență.

  1. Crește probabilitatea să intri mai repede în travaliu

Știi că DPN-ul (Data probabilă de naștere) este considerată la 40 de săptămâni de sarcină (în funcție de prima zi a ultimului ciclu menstrual). În medie, o femeie aflată la prima sarcină va naște în jur de 39 de săptămâni și 5 zile, iar mulți specialiști susțin că sunt suficiente cazuri în care cea de-a doua naștere să se declanșeze, în medie, cu câteva zile mai devreme decât la prima sarcină. Bineînțeles, că nu este o regulă, dar s-a observat că acest lucru se întâmplă astfel, în special dacă diferența dintre nașteri este mai mică.

  1. Poți să simți mai multe crampe în perioada de postpartum, după cea de-a doua naștere, în special dacă vei alăpta.

Crampele acestea au legătură cu eliberarea hormonului oxitocină, care te ajută să te ”îndrăgostești” de bebelușul tău, dar face și ca uterul tău să se contracte, pentru a opri sângerările și pentru a te ajuta să revii la dimensiunile dinainte de sarcină.

5. Te poți simți mai încrezătoare, nu doar în ceea ce privește nașterea, cât și în în tot ce ține de maternitate, de îngrijirea bebelușului.

S-ar putea să fii mai atentă la ce îți dictează intuiția, instinctual matern. Multe mame susțin că a doua oară parcă reușesc să se bucure mai mult de ceea ce aduce maternitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here