De ce apare constipația în sarcină și ce remedii există pentru a o combate?

Foto: www.babycenter.com

Uneori, cu toții putem trece prin episoade în care ne confruntăm cu constipația, cu acel disconfort adus de balonare, cu senzația de neeliberare suficientă în urmă mersului la baie sau pur și simplu, perecem prea mult timp la baie. Dar știai că în sarcină aceste episoade pot deveni mult mai dese? Află aici de ce apare constipația în sarcină și ce remedii există pentru a o combate.

Constipația este o afecțiune a sistemului digestiv în care persoana are materii fecale care sunt greu de eliminat. Iar în sarcină multe dintre viitoarele mame susțin că se confruntă cu constipația. De fapt, se estimează că 1 din 2 femei însărcinate se confruntă cu constipația.

De ce se întâmplă acest lucru? De vină ar fi creșterea nivelului hormonului progesteron, care încetinește activitatea intestinelor, relaxând mușchii. Astfel, alimentele ingerate vor traversa mai lent prin intestine, ceea ce va duce la constipație, iar aceasta se poate înrăutăți mai mult dacă femeia gravidă ia și suplimente care conțin fier. Partea minunată este că, odată cu încetinerea activității intestinelor, va crește și absorbția de nutrienți necesari pentru bebelușul din burtică. Este fascinantă, Mama Natură, nu-i așa?

Alte cauze ale constipației ar putea fi: consumul insuficient de lichide, sedentarismul, stresul, o alimnetație săracă în fibre, dar și nivel scăzut de motilină-un hormon care încetinește activitatea intestinală etc.

Pe lângă faptul că este o afecțiune neplăcută, dacă nu este tratată corespunzător, constipația poate duce și la alte probleme, precum hemoroizi, fisuri anale etc.

Ce remedii există care să combată constipația? 

  • Oricât de banal ar părea, dar consumul suficient de apă te poate ajuta enorm în lupta cu constipația (aproximativ, 8 pahare pe zi).
  • Consumă alimnete bogate în fibre, precum fructele (mere, pere, prune, zmeură, afine etc), legumele cu frunze verzi, cerealele integrale (evită-le pe cele rafinate), iaurt sau kefir etc. Specialiștii susțin că femeia însărcinată ar trebui să consume aproximativ 25-30 de grame de fibre zilnic.
  • Asigură-te că faci zilnic, mișcare fizică (plimbări, exerciții fizice, înot etc).
  • Uneori, puțin suc de prune înainte de masă poate să ajute sau să consumi 1-2 fructe de kiwi înainte de masă.
  • 2 lingurițe de semințe de in lăsate la înmuiat în 100 gr de iaurt, apoi consumă această compoziție dimineața, înainte de micul dejun. Medicul poate recomanda capsule cu ulei din semințe de in.
  • La nevoie, poți lua anumite laxative, dar doar aprobate de medic și potrivite pentru femeile însărcinate!
  • Nu amâna momentul de mers la baie! Mergi atunci când simți că ai nevoie să mergi la baie.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here