Cum ajunge fatul in pozitia de nastere

Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Timp de 40 de saptamani, bebelusul se dezvolta si creste in uterul mamei, pregatindu-se pentru marea intalnire cu lumea. Afla aici cum ajunge fatul in pozitia de nastere.

In prima parte a sarcinii, embrionul si mai apoi fatul se misca aproape liber in interiorul cavitatii uterine. Bebelusul are la inceput dimensiunea unui varf de ac si, odata cu trecerea timpului, pe parcursul celor 40 de saptamani de graviditate, creste pana ajunge sa cantareasca aproximativ 3 kilograme si masoara in jur de 50 de centimetri din crestet pana la talpi, in momentul nasterii. Cat timp se afla in burtica mamei, fatul este, practic, inconjurat de lichid amniotic, iar in prima jumatate a sarcinii, fiind foarte mic, raportul dintre volumul lui si cel al lichidului determina miscarea libera a bebelusului. Odata cu inaintarea in varsta a sarcinii, volumul de lichid amniotic raportat la volumul fetal scade, fatul miscandu-si doar segmentele (mainile si picioarele), miscarile intregului corp fiind din ce in ce mai dificile.

Atitudinea pe care o adopta bebelusul in cavitatea uterina este dependenta de mai multi factori, printre care: forma uterului (uter malformat sau cu patologie – cu fibroame uterine, ce incomodeaza asezarea normala a fatului), locul de insertie a placentei, lungimea cordonului ombilical, numarul fetilor, volumul de lichid amniotic etc.

Pregatirea pentru nastere

In mod normal, pana in a 32-a saptamana de sarcina, fatul adopta pozitia preferabila nasterii, adica se intoarce cu capul in jos, ceea ce in termeni medicali este denumita prezentatie craniana.

Dupa 32 de saptamani, intoarcerea lui (culbuta) este mai rar intalnita. In lipsa culbutei, fatul poate sa ramana cu funduletul in jos, aceasta pozitie fiind denumita prezentatie pelviana. In cazuri foarte rare, in incercarea de a se intoarce si in lipsa spatiului suficient, bebelusul poate ramane in pozitie transversala. In acest caz, ca modalitate de nastere, operatia cezariana se impune obligatoriu.

In cazul prezentatiei pelviene (fatul cu funduletul in jos) trebuie studiate cu atentie conditiile de nastere. Medicul ginecolog trebuie sa investigheze daca viitoarea mama are bazinul osos, greutatea fatului si varsta de gestatie. In cazuri selectionate, nasterea pe cai naturale este prima optiune.

Asadar, dupa cea de-a 32-a saptamana de sarcina, orice bebelus este pregatit de nastere, fiind asezat in pozitie craniana, pelviana sau transversala. In functie de rezultatele investigatiilor medicale, doctorul ginecolog iti va prezenta cea mai buna modalitate de nastere, astfel incat sa nu apara complicatii. Specialistii sunt de parere ca pentru o nastere naturala cat mai usoara, cea mai buna pozitie fetala este aceea in care bebelusul este intors cu capul in jos si sta cu spatele spre partea stanga a corpului mamei. Cu toate acestea, experienta medicala a aratat ca felul in care fatul priveste fata sau spatele mamei poate fi diferit in functie de miscarile de rotatie pe care acesta le face inainte sau in timpul nasterii. Aceste miscari de rotatie reprezinta un important factor de apreciere a evolutiei travaliului si ajuta la monitorizarea acestuia. In cazul in care fatul este asezat cu capul in jos si priveste cu fata spre abdomenul mamei, se poate naste pe cale naturala, insa travaliul va fi mult mai lung si mai dureros.

Sfaturi pentru o nastere usoara

Spatele bebelusului este cea mai grea parte a corpului sau. Astfel, in mod natural, gravitatia il va impinge cu spatele catre cea mai joasa parte a abdomenului mamei. Pozitia in care stai influenteaza gravitatia si, astfel, poti evita asezarea fatului cu fata catre abdomenul tau. De exemplu, daca burtica ta este pozitionata mai jos decat spatele tau, in momentul in care stai pe un scaun aplecata spre inainte, spatele copilului va oscila catre abdomenul tau, in mod natural. Daca stai intinsa pe pat, spatele tau va fi pozitionat mai jos decat burtica si astfel spatele copilului va oscila catre partea ta posterioara, ceea ce duce la un travaliu mai lung si mai dureros.

Evita orice activitate care iti poate pozitiona spatele mai jos fata de abdomen, precum tolanirea intr-un fotoliu sau intr-un scaun de masina, sau orice alta pozitie care presupune ca genunchii tai sa se afle mai sus decat bazinul.

SFAT SUPERBEBE

Fizioterapeutii recomanda exercitiile cu mingea pe parcursul sarcinii, deoarece acest element favorizeaza adoptarea unei bune pozitii pentru nastere. Nu-ti incrucisa picioarele atunci cand stai asezata, deoarece acest lucru reduce spatiul din fata bazinului si il deschide pe cel din spate. Pentru o buna pozitionare, fatul are nevoie de cat mai mult spatiu in fata. Nu sta in pat cu picioarele ridicate daca nu ai primit aceasta recomandare de la medic, deoarece aceasta pozitie favorizeaza asezarea fatului cu fata catre abdomenul tau.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here