Cu ce probleme se confrunta pielea ta in sarcina?

Photo by Daniel Reche from Pexels

Hormonii sarcinii sunt responsabili de anumite transformari la nivelul pielii, precum acneea, vergeturile, varicele sau iritatiile. De aceea, vom incerca sa-ti oferim cateva informatii despre cauzele acestor probleme  cu care se confrunta pielea ta in sarcina si despre ce poti face pentru a te simti si a arata mai bine.

Daca pana acum, in timpul menstruatiei ai simtit ca ti se umplea fata de cosuri, ei bine, in primele luni de sarcina, vei realiza ca vei trece prin aceleasi probleme deranjante, cel putin din punct de vedere estetic. Nu este insa o regula. Unele femei care nu au avut niciodata probleme cu acneea, pe perioada graviditatii s-au trezit cu fata plina de cosuri, in timp ce altele au scapat de aceasta problema definitiv.

Specialistii sunt de parere ca cel mai bun tratament pentru acnee, este igiena riguroasa. Spala-te pe fata de cateva ori pe zi cu apa si un sapun cu ph neutru. In ceea ce priveste cremele impotriva acneei, care nu necesita prescriptie medicala, in mod normal acestea ar fi sigure de administrat, insa cel mai indicat ar fi sa ceri sfatul medicului, si neaprat si in cazul medicamentelor ce se administreaza pe cale orala.

Mancarimile si iritatiile de pe piele, vor reprezenta semne comune aparute odata cu instalarea sarcinii. Din cauza nivelului crescut de estrogen, mai mult de doua treimi din femeile gravide, constata ca le apar iritatii ce se manifesta prin mancarimi si roseata la nivelul palmelor si talpilor, dar si mancarimi pe abdomen.

De asemenea, ai putea observa ca pielea din jurul abdomenului pare scorojita si uscata, pe masura ce apar vergeturile. Pentru aceste probleme, specialistii recomanda, in primul rand o buna hidratare prin folosirea unor creme speciale pentru perioada de sarcina. Unge-te din cap pana-n picioare chiar si cu ulei de masline sau ulei de cocos. Tot din cauza fluctuatiilor hormonale, vei observa ca in unele zone ale corpului tau, pielea va deveni mai inchisa la culoare.

„Masca graviditatii”, este una dintre cele mai des intalnite probleme in acest caz si se manifesta prin aparitia unor pete inchise la culoare in zona fetei, in special la femeile care au tenul mai pigmentat, si pot fi afectate de expunerea la soare.

„Linea nigra” se traduce printr-o pigmentare mai accentuata sub forma unei linii ce uneste buricul de zona pubiana.

Citeste si: Cand o sa dispara „linea nigra”?

Uneori, pe fata, gat, piept sau membre, pot aparea mici pete rosiatice inconjurate de vene de sange proeminente.

Nu trebuie sa uitam nici de modificarile survenite la nivelul sanilor, in special al sfarcurilor, in multe cazuri acestea devenind foarte inchise la culoare. Din pacate, aceste mici manifestari hormonale nu pot fi prevenite, dar nici tratate. Vestea buna este ca vor dispera in foarte scurt timp dupa nastere.

Mai mult de jumatate dintre femeile gravide se vor confrunta cu vergeturile, cel putin in a doua parte a sarcinii. Acestea se manifesta prin aparitia unor venisoare de culoare rozalie, purpurie sau chiar rosiatice, pe piept si abdomen, de obicei din cauza intinderii rapide a pielii.

Medicii sunt de parere cu nu ar trebui sa cheltui o avere pe acele creme impotriva vergeturilor, deorece unele femei sunt predispuse catre a dezvolta aceasta problema, in timp ce altele nu. De aceea, cel mai indicat ar fi sa acorzi o mare atentiei dietei si greutatii recomandate in sarcina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here