Consumul de cartof poate creste riscul de a face diabet gestational

O dieta bogata in cartofi, inainte de sarcina, poate creste sansele de a face diabet gestational (DG), potrivit rezultatelor unui studiu de cohorta aparute recent. Diabetul gestational este o conditie care apare doar in timpul sarcinii atunci cand organismul mamei nu produce o cantitate suficienta de insulina, hormonul care conduce glucoza in celule pentru a fi, ulterior, produsa in energie. Chiar daca majoritatea mamelor vor scapa de aceasta conditie dupa nastere, acestea pot face, ulterior, diabet de tip 2.

Un studiu longitudinal *(efectuat pe o perioada de zece ani), sugereaza ca o dieta bogata in cartofi, inainte de sarcina, poate creste riscul de a face diabet gestational (DG). In tot acest timp au fost monitorizate 21.693 de sarcini ale 15.632 de mame, dintre care doar 854 dintre acestea sufereau de diabet gestational. Cercetatorii au luat in considerare factorii de risc asociati cu DG, si anume indicele de masa corporala (IMC), rasa, istoricul familial, fumatul, consumul de alcool, varsta si activitatea fizica. Potrivit rezultatelor, consumul de cartofi, inainte de sacina, a fost asociat semnificativ pozitiv cu riscul crescut de a suferi de DG, scrie Mom Junction.

Citeste si Intreaba specialistul: Diabet gestational, sarcina cu risc

Cercetatorii au aratat ca, substituind cartofii cu alte legume, se reduc sansele de a face diabet gestational. Puteti avea cu 9, respectiv 10% sanse mai mici inlocuind cu alte legume si cu 12% mai putine sanse de a dezvolta aceasta conditie temporara daca veti inlocui cu cereale. 

Dupa orez si grau, cartofii sunt cele mai comune alimente consumate din lume. Cartofii sunt o sursa bogata de potasiu, de vitamina C si de fibre alimentare.

Totodata, exista studii care arata o legatura intre consumul de cartof si riscul ridicat al celor doua tipuri de diabet: rezistenta la insulina si cresterea concentratiei de glucoza plasmatica.

Ce este diabetul gestational?

DG este o conditie care apare doar in sarcina. Organismul mamei nu produce insulina suficient, fapt care se numeste, in termeni medicali – insulinorezistenta – iar nivelul glucozei din sange este crescut, potrivit celor de la clinica medicala „Regina Maria”. Insulina este singurul hormon al organismului care indruma glucoza sa intre in celule care, la randul lor, o folosesc pentru producerea de energie.

Citeste si Ce test trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational

Desi orice femeie insarcinata se poate confrunta cu DG, unele dintre acestea au un risc mai mare de a dezvolta aceasta conditie, si anume:

  • femeile supraponderale;
  • femeile care au avut cazuri de diabet la membrii familiei;
  • femeile trecute de varsta de 25 de ani;
  • femeile de culoare;
  • cele care au dat nastere unui copil cu greutate mai mare de patru kilograme;
  • femeile cu intoleranta la glucoza.

Daca ti-e sete mai mult decat de obicei, urinezi mai des, ai gura uscata, faci candidoza orala, ai vederea incetosata, s-ar putea sa te confunti cu DG. De aceea, este important sa faci testul de toleranta orala la glucoza intre cele 24 si 28 de sapamani de sarcina. Doar doctorul poate decide daca vei face testul mai devreme in cazul in care prezinti factori de risc.  

Atunci cand mananci sanatos, poti mentine nivelul de zahar din sange la un nivel normal. De altfel, limiteaza-ti dulciurile si racoritoarele, mananca alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele si fructele, dar si cereale. Evita sarirea meselor deoarece nivelul de zahar din sange poate fluctua. De asemenea, este binevenit sfatul unui nutritionist in ceea ce priveste alimentatia ta in timpul sarcinii.

Este important sa efectuezi testul de toleranta la glucoza orala cu 75 g glucoza intre sase si 12 saptamani dupa nastere pentru a vedea ce s-a intamplat cu diabetul. De altfel, chiar daca DG dispare dupa nastere, poate creste riscul de a face diabet de tip 2 pe parcursul vietii.

De asemenea, in general, efortul fizic intens poate genera hipoglicemie. Nivelul glicemiei poate creste usor intr-o sarcina normala, la fumatoarele inraite, la obeze, la persoanele sedentare, dupa anestezie, interventii chirurgicale si dupa administrarea de glucoza, potrivit celor de la clinica medicala „Synevo”.

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here