Ce tratamente există după pierderea unei sarcini?

Foto: cnn.com

Statisticile arată că 1 din 4 sarcini cunoscute se termină cu avort spontan sau oprire din evoluție. Pierderea unei sarcini este o traumă, orice-ar zice oricine și recuperarea de după această pierdere este diferită la fiecare femeie în parte. Astăzi vom vorbi mai multe despre ce faci după pierderea unei sarcini, ce tratamente există, precum și cum te îngrijești.

Citește și: Ce înseamnă avort spontan și care sunt cauzele acestuia?

Principalele simptome care ar anunța pierderea unei sarcini sunt:

  • Sângerările vaginale
  • Durerile abdominale/crampe
  • Dispar anumite simptome de sarcină (nu mai simte sânii umflați, nu mai are somnolență sau dispoziii fluctuante, balonare etc).

Dacă manifești aceste simptome, atunci trebuie să te adresezi medicului tău sau să mergi la cel mai apropiat spital pentru analize de sânge (evaluare hCG și progesteron) și/sau ecografie. Există și situații când femeia nu prezintă  niciunul dintre simptomele enumerate mai sus, iar în timpul unui control de rutină medicul ginecolog îi prezintă faptul că sarcina a fost oprită în evoluție.

Avorturile pot fi clasificate în două categorii: precoce (în primul trimestru de sarcină), precum și tardive (de la 13-14 săptămâni de gestație până în 24 de săptămâni).

Ecografia este importantă în oricare dintre cazuri pentru a fi evaluat uterul, iar dacă este vorba despre sarcină mai mare de 6-7 săptămâni, pentru a auzi bătăile inimii. S-ar putea să fie necesar să repeți analizele de sânge în câteva zile (săptămâni) pentru a compara valorile și a se confirma rezultatele.

În cazul avortului este esențial să se stabilească dacă toate țesuturile de sarcină au fost eliminate (pierdere completă de sarcină) sau dacă ar mai fi țesuturi care trebuie eliminate/ îndepărtate (pierdere incompletă de sarcină).

În funcție de vârsta gestațională, precum și istoricul medical al femeii se va decide  ce tratament va fi urmat după pieerderea de sarcină. Cu cât te afli mai la începutul sarcinii cu atât mai des se ia în calcul abordarea consevatoare (de expectativă), când organismul elimină singur produsul de concepție. Sau poți alege să iei medicamente pentru îndepărtarea țesutului, dacă nu poți aștepta sau dacă acesta nu se elimină natural în decurs de două săptămâni.

Dacă vârsta gestațională este mai avansată este posibil ca anumite țesuturi să râmână în uter ceea ce poate conduce la probleme medicale suplimentare și în acest caz o intervenție chirurgicală ar fi o opțiune mai bună. Tratamentul chirurgical este soluția și atunci când medicația nu a fost eficientă și nu a fost eliminat totul.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre avortul spontan

În situația în care se decide abordarea conservatoare, medicul recomandă să aștepți pentru avortul spontan și eliminarea naturală. În acest caz ar trebui să ai sângerări timp de aproximativ o săptămână. Dacă acestea se prelungesc mai mult de două săptămâni sau apar și dureri intense este esențial să mergi la medic, pentru că este posibil să mai existe țesut în interior sau să fie vorba despre o infecție. Iar în acest caz s-ar putea să fie nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului rămas.

Dacă optezi să elimini țesutul prin medicamente, atunci află că este vorba despre a lua anumite pastile care îți vor provoca simptome ca la ciclu menstrual (eventual cu o sângerare vaginală mai abundentă), uneori poți simți greață, durere abdominală etc, uneori și febră. Aceste medicamente vor stimula uterul să expulzeze țesuturile mai rapid. Primele simptome ar trebui să le simți în decurs de câteva ore de la luarea pastilelor, în caz contrar, ar trebui să te adresezi medicului (după 24 de ore). Sunt cazuri când metoda medicamentoasă poate fi insuficientă și mai pot rămâne țesuturi care trebuie eliminate prin intervenție chirurgicală.

Tratamentul chirurgical constă fie într-o procedură de dilatare și chiuretaj, fie într-o procedură de dilatare și evacuare. Poate fi folosită anestezie locală sau anestezie generală (vei fi complet adormită). Procedura durează aproximativ 20 de minute și la câteva ore după intervenție, dacă lucrurile decurg bine, poți pleca acasă.

Citește și: Recuperarea de după pierderea unei sarcini

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here